Midi-Pyrénées

Regionen Midi-Pyrénées ligger i det sydvestlige Frankrig, hvor det mod vest grænser op til Aquitaine-regionen, mod nord til Limousin og Auvergne, og mod øst til Languedoc-Rousillon. Mod syd grænser regionen op til Pyrenæerne, som den midterste af de tre franske regioner, der har grænse til Spanien.

Regionen, der med et areal på ca. 45.000 km2 er en af de største i Frankrig, er faktisk større end Danmark, der har et areal på ca. 43.000 km2. De 8 departementer, der udgør Midi-Pyrénées, er Ariège (09), Aveyron (12), Gers (32), Haute-Garonne (31), Hautes-Pyrénées (65), Lot (46), Tarn (81) og Tarn-et-Garonne (82).

Regionens hovedby er Toulouse.

Da Maurerne invaderede den spanske halvø i starten af 700-tallet, nåede de ret hurtigt helt op til Pyrenæerne og fortsatte ind i Frankrig. I år 721 var de ved Toulouse, men blev slået tilbage. Da Charlemagne blev frankernes konge i år 768 gik der ikke mange år, før han samlede det sydvestlige Frankrig i le Royaume d’Aquitaine, og gjorde Toulouse til hovedstaden. Dels for at dæmme op for Maurernes indtrængen i Frankrig, men også for at den ene af hans sønner kunne arve området. Det slag, der bliver beskrevet i Rolandskvadet, er fra denne periode.

I 1858 hævdede en ung pige, Bernadette, at have set Jomfru Maria gentagne gange i en grotte ved byen Lourdes. Siden er Lourdes blevet en pilgrimsby, som troende katolikker og syge valfarter til i håbet om helbredelse. Cirka 6 millioner troende og (almindelige) turister besøger byen hvert år.

Er man ikke lige til religiøs turisme i Lourdes, er der mange andre ting at tage sig til i regionen. Måske er det mest bjergene der trækker, både for dem der holder af at vandre, men også (og måske især) for cykelsportsentusiasterne. Nogle af de hårdeste Tour de France etaper er kørt i regionen, der huser både Col du Tourmalet og Plateau de Beille, for at nævne et par stykker. Pic du Midi, der ligger i næsten 2900 meters højde, er en anden af de høje tinder, som man kan besøge, men kun via kabelbane.

Midt i regionen ligger charmerende Toulouse, la ville rose, som den bliver kaldt, både på grund af tagenes og bygningernes farve, men også fordi indbyggerne traditionelt stemmer til venstre for midten. I Toulouse ligger også Airbusfabrikkerne som man kan besøge, men kun på forudbestilling.

Airbus 380

Airbus 380 (pixabay.com)

I den nordlige del af regionen, på grænsen mod Aquitaine, ligger vinbyen Cahors, som vist ikke behøver nærmere præsentation. På østsiden af den nord-sydgående mortorvej A20 ligger naturparken Parc régional naturel des Causses du Quercy.  I parken ligger nogle enestående underjordiske grotter som alle er et besøg værd, for eksempel Grottes de Lacave, Grotte du Pech-Merle eller la Grotte des Merveilles i Rocamadour. Landsbyen Rocamadour er et af de mest besøgte steder i Frankrig, dels på grund af dens formidable beliggenhed på siden af en klippe, men også fordi pilgrimme valfarter dertil og har gjort det siden Middelalderen, for at tilbede la vierge noire i  byens kirke. Her kan du se billeder af Rocamadours imponerende beliggenhed.

Har du besøgt et eller flere steder i Midi-Pyrénées? Eller måske ligefrem været oppe i bjergene på cykel? Fortæl os gerne om det i kommentarfeltet.

God weekend :)