Nord-Pas-de-Calais

Regionen Nord-Pas-de-Calais er Frankrigs nordligste region. Mod nord grænser den op til Belgien, mod syd til regionen Picardiet. Mod vest ligger regionens kystlinie ud til den Engelske Kanal, der på det smalleste sted mellem Calais og Dover er omkring 30 kilometer.

Regionen består af departementerne Nord (59) og Pas-de-Calais (62).

Regionens administrative hovedby er Lille.

Regionens historie er bundet sammen med Flanderns og Nederlandenes, idet disse hertugdømmer i 1400-tallet blev underlagt hertugdømmet Bourgogne. Grænsen mellem Flandern (underlagt hertugdømmet Bourgogne) og kongeriget Frankrig gik syd for Amiens, og var skueplads for en del skærmydsler mellem den franske konge og Charles Quint, der på det tidspunkt regerede i hertugdømmet Bourgogne. I sidste halvdel af 1600 tallet, da Louis XIV (Solkongen) regerede Frankrig, fik han – dels ved erobring, dels ved tilbagekøb fra englænderne – regionen ind under den franske trone, med den grænsedragning mellem Frankrig og Belgien som eksisterer i dag.

Regionen var særligt hårdt ramt under de to verdenskrige. Under 1. verdenskrig var området besat af tyskerne, og da en del af vestfronten gik lige igennem området førte det til nogle af krigens hårdeste skyttegravsslag mellem de allierede og tyskerne, blandt andet slaget ved Yser i 1914, og slaget ved Cambrai i november 1917, hvor de allierede brugte kampvogne som nyt krigsredskab.

Under 2. Verdenskrig var regionen igen hårdt ramt. Efter tyskernes besættelse af området i 1940 led de allierede i første omgang nederlag ved slaget ved Dunkerque i maj 1940. Nazitysklands besættelse af det meste af Frankrig betød, at Nord-Pas-de-Calais regionen kom under administration fra tyskernes hovedkvarter i Bruxelles. Fordi den Engelske Kanal er meget smal ved Calais troede tyskerne, at den allierede invasion ville blive sat ind der, og Atlanterhavsvolden – tyskernes befæstning af Europas kyster fra Norge til det sydlige Frankrig, som vi kan se rester af den dag i dag – blev ekstra befæstet i dette område. Som bekendt landede de allierede ikke ved Nord-Pas-de-Calais’ kyster, men længere sydvestpå, ved Normandiet.

Filmen Bienvenue chez les ch’tis er optaget i den lille by Bergues tæt ved Dunkerque. Det er de venlige mennesker i byen så stolte af, at deres turistinformation har lavet en hjemmeside om optagelserne til filmen. Man kan også komme på en guidet tur rundt i byen i filmens fodspor.

Regionen byder på en lang og meget smuk kystlinie, med nogle meget brede strande flere steder. Her kan man prøve at køre i char à voile, eller, som de kalder det på Fanø: Strandsejlads. Sportsgrenen er opfundet i regionen i begyndelsen af 1900-tallet og lever stadig i bedste velgående. Det kan du læse mere om her (det ser sjovt ud!). Inde i landet er der hyggelige landsbyer og flotte landskaber, og to nationalparker: Parc Naturel Régional Scarpe-Escaut og Parc Naturel Régional de l’Avesnois, der dækker den østligste del af regionen.

Har du været i området og undret dig over de høje, symmetriske bjerge, man ser i landskabet? De kaldes terrils og er slaggebjerge fra minedriften i Nord-Pas-de-Calais. Minedriften er efterhånden indstillet i det meste af området med kulforekomster, som strækker sig fra Valenciennes i øst til lidt længere vestpå end Bethune. Men slaggebjergene og minetårnene kan stadig ses, og i 2012 kom store dele af området på Unescos verdensarvsliste.

På søndag går franskmændene til stemmeurnerne i første runde af regionalvalget. Det kigger vi nærmere på på mandag.

God weekend 😊