Limousin

Regionen Limousin ligger det midtvestlige Frankrig, hvor den mod vest grænser op til Aquitaine og Poitou-Charentes, mod nord til regionen Centre-Val-de-Loire, mod øst Auvergne og mod syd Midi-Pyrénées. Selvom det meste af regionen rent geologisk/geografisk ligger i le Massif Central, hører den historisk sammen med Aquitaine-regionen, som den også vil blive lagt sammen med, når regionsreformen træder i kraft 1. januar 2016.

Regionen består af 3 departementer: Corrèze (19), Creuse (23) og Haute-Vienne (87). Regionens hovedby er Limoges.

Allerede i 500-tallet kom området ind under frankernes herredømme, da frankernes konge, Clovis I, slog visigoterne på flugt. Det blev starten på en æra, hvor religiøse eneboere (eremitter) slog sig ned i regionen for at leve i asketisk ensomhed, bede og arbejde, og senere i Middelalderen slog mange religiøse ordner sig ned i regionen. I 700-tallet grundlagde Charlemagne (Karl den Store) kongedømmet Aquitaine, som på det tidspunkt omfattede det meste af det sydvestlige Frankrig, herunder blandt andet også Limousinområdet. I flere århundreder var der fredeligt i regionen, og det betød en økonomisk velstand, da mange pilgrimme valfartede til området, og flere slog sig ned. I 1152 giftede Aliénor d’Aquitaine sig med Henri Plantagênet, som senere blev Henri II af England. Hun var arving til hele Aquitaineområdet, der ved brylluppet indgik som hendes medgift og derved kom ind under den engelske trone. Området fortsatte med at være velstående under det engelske herredømme, men Hundredårskrigen, der brød ud i 1337, betød et tilbageslag og krise for regionen. Mange byer blev plyndret af skiftevis engelske og franske soldater, alt efter hvem der havde overtaget. I 1600-tallet kom området endeligt ind under den franske trone.

Den 10. juni 1944, fire dage efter de allieredes landgang i Normandiet, blev landsbyen Oradour-sur-Glane overfaldet af den tyske besættelsesmagt. Kvinder og børn blev lukket inde i landsbykirken, og landsbyens mænd blev gennet ind i nogle lader og brutalt skudt ned, hvorefter der blev sat ild til. Ligeledes blev kirken sat i brand, og de kvinder og børn, der forsøgte at flygte, blev skudt. I løbet af kort tid var 642 af landbyens indbyggere dræbt. Efter afslutningen på 2. Verdenskrig besluttede de Gaulle, at ruinerne af landsbyen skulle blive stående som et evigt minde over udåden. En ny landsby blev bygget tæt på, og ruinerne af den nedbrændte by fremstår i dag som et museum.

Regionen er måske ikke det sted i Frankrig, man først tænker på, når man tænker ferie i Frankrig. Først inden for de seneste årtier er der kommet motorveje gennem regionen, der ellers har ligget lidt uden for de almindelige turisters vej sydpå til Middelhavet eller Auvergnes vulkankratere i den østlige del af le Massif Central. Fra den vestlige del af regionen er der heller ikke så langt til Bordeauxområdet og Aquitaines Atlanterhavskyst. Den berømte Lascaux grotte ligger i Dordogne, lige på den anden side af departementsgrænsen mellem Corrèze og Dordogne.

Det betyder dog ikke, at der ikke er noget at se i området. Omdrejningspunktet for turismen i regionen er primært naturoplevelser og historiske steder. Det kan du læse mere om her.