Hvad er ‘frankofoni’ for en størrelse?

Verden Hvad er frankofoni

Du har sikkert hørt ordet ‘frankofoni’ før. Måske har du undret dig over, hvad det indebærer, selvom du godt er klar over, at det har noget med fransk at gøre.

Ordet betegner forskellige perspektiver af det sprog- og kulturfællesskab, som det franske sprog udgør. Hvis man slår op i Larousse online får man definitionen ‘Ensemble des pays qui ont en commun l’usage, total ou partiel, de la langue française’ (På dansk: De lande der, helt eller delvist, har brugen af det franske sprog til fælles). Det er også den primære betydning af ordet, men der er flere nuancer, der spiller ind, og ihvertfald tre forskellige, men beslægtede, perspektiver, bliver normalt defineret:

  1. Frankofoni er, i sin primære betydning, det at tale fransk i det fællesskab af lande/befolkningsgrupper udenfor det kontinentale Frankrig, der taler sproget. Det er typisk fransktalende lande, hvor fransk enten er officielt sprog eller modersmålssprog, (stats)administrationssprog eller landets andet eller tredje sprog.
  2. Ordet kan også betegne organisationen Organisation Internationale de la Francophonie (ofte forkortet OIF). OIF er den internationale sammenslutning af fransktalende lande, hvor fransk er officielt sprog eller modersmålssprog (som defineret under punkt 1).
  3. Endeligt betegner ordet ‘frankofoni’ ikke blot det fransksproglige fællesskab men i høj grad også det kulturelle fællesskab der er indenfor det fransksproglige fællesskab. Eller måske burde man snarere tale om den kulturelle diversitet, for der er et meget vidt spænd mellem de forskellige, lokale kulturer der har fransk som fællessprog.

I slutningen af 1800-tallet blev betegnelsen udelukkende brugt geografisk til at betegne de fransktalende lande udenfor det kontinentale Frankrig. Først efter 2. verdenskrig begyndte betegnelsen at få en mere kulturel betydning i retning af et interessefællesskab. Det var der forskellige årsager til. Blandt andet det engelske sprogs fremmarch efter krigen og ønsket om at værne om det franske sprog, men også de franske kolonier, der for en dels vedkommende fik selvstændighed, mens sproget alligevel var så forankret i kolonien at det blev bevaret, officielt eller uofficielt, efter at landet havde opnået selvstændighed.

Ifølge den internationale organisation for Frankofoni (den jeg nævner under punkt 2) er fransk det 5. største sprog i verden, så der er stadig alle mulige grunde til at kaste sig ud i at lære sproget, hvis du ikke allerede taler fransk.

Der er International Frankofonidag den 20. marts, så jeg planlægger at køre et lille frankofonitema her på bloggen, sideløbende med temaet om de franske oversøiske regioner. Så hæng på og læs med :)!