Vinhøst i Saint-Émilion

Der høstes for fuld kraft i Saint-Émilion og omegn i denne tid.

Plukningen af druerne foregår for en stor dels vedkommende med håndkraft. Ikke fordi der ikke er penge til at bruge maskiner, men fordi der er strenge kvalitetsregler for, hvordan de store appellationer må høstes. I Saint-Émilion er der en håndfuld slotte i den fineste kategori – Premier Grand Cru Classé, og en del flere i den næstbedste kategori Grand Cru Classé. Derefter kommer kategorien Grand Cru. Det særlige ved Saint-Émilion er, at klassifikationerne bliver revideret hvert 10. år.

Området bliver også kaldt de tusind slottes land, fordi der er rigtig mange små og mindre ejendomme. En lille ejendom på 1-2 hektar kan få høsten i hus på en dag eller to, mens de store slotte på 25-30 hektar og derover typisk bruger 2-3 uger. Stadig ved håndplukning. Plukkerne klipper drueklaserne af stokken og lægger dem i deres kurve, og når kurven er fuld, bliver den tømt over i bærernes store rygbårne kurve. Når bærernes kurv er fuld, bliver den tømt i ladet på en traktor, der holder parkeret for enden af vinrækkerne. Når traktorens lad er fuldt, kører den til le chai – vinkælderen – hvor druerne køres igennem en sorteringsmaskine. Så bliver de hældt over i de store cuves, som er store cylindriske metaltanke, der kan rumme flere hundrede liter. Her foregår gæringsprocessen over de næste måneder, inden vinen hældes på de store trætønder, hvor den skal modne yderligere.

vinkælder-tønder-saint-emilion

Le bourru er navnet på den rene druesaft, inden den begynder at gæringsprocessen. Jeg fik lov til at smage på den i tirsdags, og den var tyktflydende og meget sød. De, der har forstand på den slags, sagde, at det tegner rigtig godt.

Når vinhøsten på en ejendom er slut, fejres det med en fest for alle dem, der har været med til at høste. I Saint-Émilion hedder festen la gerbebaude. Det er et lokalt, folkeligt navn for festen, som jeg endnu ikke har fundet oprindelsen til. Hverken Blinkenberg eller Det franske Akademis ordbog kender navnet(!)

saint-emilion-klokke-spisetid

I år er der ekstraordinært mange druer på stokkene, og det har været en god sommer med de helt rigtige klimaforhold, så kvaliteten er også i top. Men om Saint-Émilion vinenes årgang 2016 bliver en millésime (altså en helt exceptionel årgang) vil tiden vise, når vinen har modnet i tønderne og senere på flaske.

God weekend :)!