Roland Buti: Midt i horisonten

ANMELDELSE

Midt i horisonten er et stille drama set gennem en 13-årig drengs øjne, hvis verden falder sammen omkring ham, uden at han kan gøre noget. En fortælling om tab af uskyld og tab af barndom i en kvælende hed sommer i Schweiz.

Der er ikke meget biografisk materiale at finde på internettet om forfatteren Roland Buti. Da der endelig dukker noget op i form af hans forlags forfatterbeskrivelse og et interview til den schweiziske avis Le Temps, får man bekræftet mistanken om, at vi her har en forfatter, der har andre gøremål i livet end at skrive romaner. Den schweiziske forfatter, født i 1964, er gymnasielærer i historie og elsker sin historieundervisning, fortæller han i interviewet til Le Temps.

Le Milieu de l’horizon fra 2013 er hans tredje og seneste roman og fjerde udgivelse i alt. I 1990 udkom novellesamlingen Les Ames lestées. Trods den beskedne udgivelsesrate er der alligevel opmærksomhed om hans bøger, og han er flere gange prisbelønnet. Le Milieu de l’horizon vandt blandt andet Prix suisse de la littérature i 2014, og var indstillet til den prestigefyldte franske litterære Prix Médicis samme år. Og det er den prisbelønnede roman, der i slutningen af december 2016 udkom på dansk med titlen Midt i horisonten.

Midt i horisonten er fortællingen om sommeren 1976, der var den varmeste og tørreste sommer i Schweiz i mands minde, oplevet gennem den 13-årige Gus, der er romanens jeg-fortæller. Indtil denne sommer har verden udgjort en helhed for Gus. Moren tog sig af familien, og hans klippe af en far tog sig af arbejdet med gården, hjulpet af den enfoldige Rudy, der er familiens plejesøn og som har Downs Syndrom i mild grad. Hans bedstefar, som drev gården før hans far, bor nu i et hus tæt ved. Gus hjælper til på gården, og læser tegneserier i sin fritid. En dag finder han en hvid due, som han tager til sig. Den har fået plukket halefjerene af og kan ikke flyve. og den får fast plads på Gus’ skulder.

Mennesker, dyr og afgrøder lider i den kvælende hede. Jorden slår revner, majsen visner og hønekyllingerne i farens milliondyre investering, kyllingehuset, dør i hobetal, fordi ventilationen ikke er gearet til så høje udendørs temperaturer. Nætterne er ikke meget køligere.

En dag dukker Cécile, en af morens bekendtskaber, op og flytter ind på gården. Hun er livlig og sprudlende, og utvivlsomt en god adspredelse i morens daglige trummerum. En dag opdager Gus, at det ikke er Cécile, der har sovet i det lille loftskammer, men faren. Rygterne begynder at løbe i landsbyen, og moren rejser væk sammen med Cécile efter et dramatisk optrin i familiens køkken. Og så begynder Gus’ verden for alvor at ramle. Den urokkelige far synker i grus, gårdens faste rutiner bliver ikke opretholdt, dyrene lider, den enfoldige Rudy har ikke nogen styring i dagens pligter længere. Da regnen endelig kommer er det en syndflod, der ødelægger de sidste rester af bestanden af hønekyllinger og markens afgrøder, og katastrofen er total.

Midt i horisonten er et stille drama set gennem en 13-årigs øjne, hvis verden falder fra hinanden omkring ham uden at han kan gøre noget. Med enkle og alligevel meget effektfulde fortællegreb formår Roland Buti at placere læseren i den varme, tørre sommer og fornemme den knitrende, kvælende hede, der ligger som en forbandelse over mennesker og dyr. Vi undres sammen med den 13-årige Gus over forældrenes handlinger og reaktioner, men får ikke nogen forklaring. Romanen er en fortælling om tab af uskyld, tab af barndom og en fortælling om, at et menneskes verden kan falde fuldstændig fra hinanden, og at man kan komme ud på den anden side.

Roland Buti Midt i Horisonten. Udkommet på dansk i december 2016 på forlaget Arvids. Romanen er oversat fra fransk af Inge-Lise Dalager. 176 sider.

Her kan du læse mere om Roland Buti: Interviewet i Le Temps og forfatterbeskrivelsen på forlaget Zoés hjemmeside.