Boghandlerbesøg fra Gibert Jeune i Paris

Hvis du holder af at promenere i Paris’ Latinerkvarter omkring Boulevard Saint-Michel, så kender du garanteret Gibert Jeune boghandlerne. Jo du gør! Hvis du ikke har været på bogjagt i en af dem, så har du nok lagt mærke til de karakteristiske gule markiser og bogkasserne på fortovet ud mod Place Saint-Michel helt nede ved Seinen.

Gibert Jeune er et slaraffenland for frankofile bognørder, og de har ALT! Jeg har til tider været på jagt efter sære og glemte bøger fra Renæssancen, Classicismen eller Oplysningstiden, og det har aldrig slået fejl. Kan jeg ikke finde det, jeg leder efter, andre steder, så finder jeg det hos dem. Det kan godt ske, jeg skal helt op på øverste etage og hen i det fjerneste hjørne. Men de har altid haft, hvad jeg ledte efter.

I den sidste uge af marts havde flere af Alliance française-afdelingerne besøg af Béatrice Leroux, der har arbejdet hos Gibert Jeune i 25 år. Béatrice Leroux er ansvarlig for afdelingen for fransk og frankofon samtidslitteratur og var i Danmark for at fortælle om frankofone forfattere, nye som kendte. Jeg var til foredrag i Aarhus-afdelingen, hvor Béatrice Leroux veloplagt tog tilhørerne med verden rundt. Her er et udpluk af de frankofone forfattere, hun fortalte om. Fælles for dem er, at de fortæller en historie om det land, den enkelte forfatter oprindeligt er fra.

Asien

Den fransk-afghanske forfatter Atiq Rahimi vandt i 2008 Goncourt-prisen for romanen Syngué Sabour – pierre de patience. Romanen foregår i Afghanistan, og handler om en kvinde, der våger over sin mand, der er blevet skudt i hovedet og ligger i koma. Mens hun våger over ham, betror hun ham sine dybeste hemmeligheder. Udkommet på dansk under titlen Tålmodighedens sten (Tiderne skifter).

Aki Shimazaki er en japansk forfatter, bosiddende i Montreal. Hun skriver sine bøger på fransk, og debutromanen Tsubaki udkom i 1999. Tsubaki er første bog i en pentalogi kaldet Le poids des Secrets. Den handler om en kvinde, der har overlevet atombomben under 2. Verdenskrig, og i et brev hun har efterladt sig efter sin død, opruller hun sin barndom og ungdom i Tokyo og Nagasaki og et kompliceret familieliv.

Kim Thúy er bådflygtning fra Vietnam og bosat i Canada. Hun skriver på fransk. Mãn er historien om en kvinde, der som spæd hittebarn bliver anbragt i et buddhistisk tempels køkkenhave ved Mekongflodens bred, og som plejebarn opfostres af forskellige kvinder. Hun giftes bort til en vietnamesisk restaurantejer i Montreal, og gennem de retter, hun laver til restaurantens gæster genskaber hun med dufte og smage erindringen om det Vietnam, de forlod.

Hoai Huong Nguyen er født i Frankrig af vietnamesiske forældre, og skriver på fransk om sine forældres hjemland. L’Ombre douce foregår i 1954 under krigen i Indokina. Vienams oprørshær kæmper for at befri landet fra den franske kolonisering. På et militærhospital i Hanoi ligger en ung fransk soldat. Sygeplejersken, der passer ham, bliver stormende forelsket i ham og gør alt, hvad hun kan, for at forhindre hans tilbagesendelse til fronten.

Rusland

Andreï Makine er født i Rusland, hvor han studerede fransk litteratur. i 1987, 30 år gammel, flyttede han til Paris, hvor han søgte politisk asyl. Le testament français udkom i 1995 og vandt både Prix Goncourt og Prix Médicis. Det er fortællingen om en fransk kvinde, der i mellemkrigs-tiden emigrerer til Sibirien. Hun fortæller sit barnebarn om Paris og Frankrig, der kommer til at fremstå som et forjættet land i den virkelighed under Sovjetæraen, de lever i. Romanen er udgivet på dansk.

Europa

Gilda Piersanti er født i Italien, men flyttede til Paris i 1987 efter at have skrevet en ph.d.-afhandling om Baudelaires æstetik. I dag oversætter hun romaner fra fransk til sit modersmål, men skriver sine egne romaner på fransk. Krimien Illusion tragique udkom i 2017 og handler om den 10-årige Mario, der hver dag fra tagterrassen iagttager den enlige mand i nabolejligheden bade og frisere en smuk, ung kvinde. Men ikke alt er, som det ser ud til…

Afrika

Gaël Faye er født i Rwanda i 1982 af en rwandisk mor og fransk far. Da folkemordet stod på, flygtede familien i eksil i Frankrig. Faye bor i dag i Rwanda med sin hustru og deres børn. Han er både musiker og forfatter. Petit pays var årets overraskelse ved La rentrée littéraire i 2016, hvor den vandt flere priser. Det er historien om drengen Gabriel, der i starten af 90erne bor med sin franske far og rwandiske mor i et velhaverkvarter i Burundi, da borgerkrigen bryder ud.  Romanen er oversat til dansk.

Scholastique Mukasonga er også født i Rwanda og kom til Frankrig i 1992 som følge af folkemordet, hvor hun mistede mange familiemedlemmer. Hendes forfatterskab er omfattende og omdrejningspunktet er i høj grad de rwandiske folkesagn og kvinders vilkår i Rwanda. La femme aux pieds nus er fra 2011 og er historien om hendes egen mor, der blev dræbt under folkemordet. Se mere på Mukasongas egen, informative hjemmeside.

Caribien

Béatrice Leroux vred sine hænder, da vi nåede til Caribiens forfattere, for det litterære miljø er så rigt her, at hun kunne tale flere timer alene om det. Hun fremhævede Maryse Condé fra Guadelope og Yannick Lahens fra Tahiti og valgte af tidsmæssige årsager at fokusere på

Dany Laferrière, der er født i Haiti i 1953, men som på grund af sine kritiske holdninger til Babydocs diktatur har levet i eksil i Canada i mange år. I 1996 vendte han tilbage til Haiti, og Pays sans chapeau er hans dagbogsnotater fra hans første besøg i Haiti i tyve år. Da han vender tilbage genfinder han sin mor og sin familie og sit fædrelands lugte og lyde, tro og overtro, og han skal lære sit land at kende igen.

Har du fået lyst til at læse mere af ovenstående forfattere, så er det bare med at kaste sig ud i det. Er du ikke så skrap til at læse fransk, er flere af dem oversat til dansk eller engelsk, og mange kan lånes på biblioteket. Og skulle du være i Paris, så slå et smut forbi Gibert Jeune og få en snak med Béatrice. Hun rådgiver gerne om frankofon litteratur.

Gennem tiden har jeg anmeldt flere af ovennævnte forfattere her på bloggen. Du finder dem ved at lave en søgning i feltet i højre kolonne.

God læselyst :)!