Frankofonidagen 2019 – også i Tønder!

Hvert år den 20. marts fejres Frankofoni-dagen verden over, og dagen i dag er ingen undtagelse. Arrangøren bag er den internationale organisation for frankofoni, og  datoen er ikke tilfældigt valgt. Den 20. marts 1970 blev frankofoniorganisationens forløber, l’Agence de coopération culturelle et technique, grundlagt i Niamey i Niger, og organisationen kan således fejre 50-års jubilæum næste år.

På alle verdens kontinenter er det ikke blot selve dagen i dag, der festligholdes i frankofont regi, men hele ugen eller hele måneden endda. Arrangementerne spænder vidt, fra udstillinger og konferencer til diktatkonkurrencer og fotokonkurrencer.

I Danmark afholder den franske ambassades kulturafdeling, Institut français, konference i Industriens Hus i dag. Konferencens tema er Le français, langue d’emploi, langue des affaires. Det kan du læse mere om på Institut français’ hjemmeside.

I anledning af dagen har Tønder Festivalen offentliggjort programmet for 2019-udgaven, der i år har et fransk tema på plakaten: Franske rødder. Festivalprogrammet i år byder på en vifte af musik med franske forbindelser. Blandt andet musik fra Quebec i Canada, Louisiana i USA og Bretagne i Frankrig.

Festivalen skriver i deres pressemeddelelse, at “cajun- og zydecomusikken fra Louisiana og folkemusikken fra det nordøstlige Canada har altid været kære gæster i Tønder, og i år får musikken med de franske rødder en særlig plads i programmet. I år er det Joel Savoy sammen med kollegerne Jesse Lége og Kelli Jones, der repræsenterer cajun-musikken på festivalen. Historien om cajun-musikken i Louisiana har en direkte linje til ”the acadians” i det nordøstlige Canada. Herfra er der også ofte strømmet traditionsmusik til Tønder, og det vil også være tilfældet i 2019, hvor Les Poules à Colin, Vishtèn og Shaun Ferguson er på programmet. Også Bretagne og Caraibien vil være repræsenteret i Tønder til august. Guitaristen Pascal Danaë kommer fra Guadaloupe i Caribien og er bosiddende i Frankrig. Han kommer til Tønder med sit band Delgres. Fra Bretagne kommer to virkelig varme navne, som vil sætte gang i dansefesten, nemlig Plantec og Startijenn.”

Hvad Frankofoni er for en størrelse har jeg tidligere skrevet om her og her, og hvis du har lyst til at blive klogere på det internationale omfang af Frankofoniorganisationen, så finder du deres hjemmeside her.