Franske film i biografen, september 2019

Det er blevet september, og efterårets Franske Film Mandage starter op næste mandag. Der er stadig film fra forårets program på plakaten, og Cinemateket fortsætter serierne med Marguerite Duras og Isabelle Huppert. 

Franske Film Mandage

Mandag den 16. september åbner efterårsprogrammet med Les Invisibles, der blev årets publikumsmagnet i Frankrig. Filmen er instrueret af Louis-Julien Petit, og i hovedrollerne ses Nomie Lvovsky, Corinne Masiero, Audrey Lamy og Deborah Lukumuena, der alle er amatørskuespillere. Se filmen i Øst for Paradis og Grand Teatret.

Mandag den 23. september vises Edmond, instrueret af Alexis Michalik. Filmen fortæller historien om  et af de mest kendte, franske teaterstykker, Cyrano de Bergerac. I de bærende roller ses Olivier Gourmet, Thomas Solivérès og Mathilde Seigner. Se den i Øst for Paradis og Grand Teatret.

Mandag den 30. september kan du se l’Heure de la sortie, instrueret af Sébastien Marnier. I hovedrollerne ses blandt andre Laurent Lafitte, Emanuelle Bercot og Luàna Bajrami. Filmen denne mandag vises kun i Grand Teatret.

Premierer i september 

Tirsdag den 10. september kan du i Øst for Paradis se La Pianiste (Pianisten) fra 2001, der vises som led i Øst for Paradis’ samarbejde med Cinemateket. I hovedrollen som pianistinden ses Isabelle Huppert. Filmen er instrueret af Michael Haneke.

Torsdag den 12. september er der premiere på Pupille (I trygge hænder) fra 2018, instrueret af Jeanne Herry. I hovedrollerne ses Sandrine Kiberlain, Gilles Lellouche og Elodie Bouchez. Se den i Øst for Paradis og Grand Teatret.

Film der stadig spiller

Double vies (Mellem linjerne) fra maj måneds Franske Film Mandage spiller stadig i både Grand Teatret og Øst for Paradis. Filmen er instrueret af Olivier Assayas, og i de bærende roller ses Juliette Binoche, Guillaume Canet, Vincent Macaigne og Nora Hamzawi.

La dernière folie de Claire Darling spiller stadig i både Øst for Paradis og Grand Teatret. Filmen er instrueret af Julie Bertuccelli og er baseret på Lynda Rutledges roman Faith Bass Darling’s Last Garage Sale. I den altoverskyggende hovedrolle ses Catherine Deneuve, godt bakket op af Chiara Mastroianni og Alice Taglioni. Filmen var på Franske Film Mandage programmet i maj.

Les frères Sisters (Sisters Brothers) kan du stadig se i Grand Teatret. Filmen var den sidste film i juni i forårets Franske Film Mandage program. Filmen er usædvanlig på den måde, at den er instrueret af franske Jacques Audiard, men foregår i 1850ernes vilde vesten med amerikanske stjerneskuespillere og engelsk tale. I hovedrollerne ses blandt andre Jake Gyllenhaal og Joaquin Phoenix.

Bemærk at flere af filmtitlerne, jeg nævner ovenfor, muligvis også spiller i andre, mindre biografer. Tjek en biograf nær dig.

Cinemateket

I september fortsætter Cinemateket serien om den franske skuespiller Isabelle Huppert.

I dag, mandag den 9. september, vises filmen Elle, hvor Isabelle Huppert spiller hovedrollen. I andre roller ses  Laurent Lafitte, Anne Consigny og Charles Berling. Dramaet fra 2016 er instrueret af Paul Verhoeven.

Fredag den 13. september og igen mandag den 30. september vises La Cérémonie, instrueret af Claude Chabrol. Filmen fra 1995 har Isabelle Huppert i hovedrollen, med Sandrine Bonnaire og Jean-Pierre Cassel i de to andre hovedroller.

Tirsdag den 17. september kan du se La Pianiste (Pianisten) fra 2001. I hovedrollen som pianistinden ses Isabelle Huppert, og i de bærende roller ses endvidere Benoît Magimel, Annie Giardot og Anna Sigalevitch. Filmen er instrueret af Michael Haneke.

Lørdag den 28. september vises La caméra de Claire fra 2017. Ud over Isabelle Huppert spiller Min-hee Kim, Mi-hee Chang og Jin-young Jung de bærende roller i det sydkoreansk-franske drama. Filmen er instrueret af Sang-soo Hong.

Cinematekets serie om den franske forfatter, dramaturg og filminstruktør Maguerite Duras fortsætter ligeledes i september.

I dag, mandag den 9. september, kan du se Détruire, dit-elle fra 1969, med Catherine Sellers, Michael Lonsdale, Henri Garcin og Nicole Hiss i de bærende roller. Filmen er instrueret af Marguerite Duras. Lørdag den 28. september vises filmen igen i forbindelse med fejringen af 50-året for den danske udgivelse af Duras’ roman.

Lørdag den 14. september er det Duras’ film fra 1979, Le navire Night, der er på programmet. I hovedrollerne ses Dominique Sanda, Bulle Ogier og Mathieu Carrière.

Mandag den 23. september vises Duras’ film India Song fra 1975, med Delphine Seyrig, Michael Lonsdale, Mathieu Carrière og Claude Mann i hovedrollerne. Filmen vises igen mandag den 30. september, hvor Lilian Munk Rösing introducerer til filmen.

Andre franske film i Cinemateket i september

24. september kan du se – eller gense – La peau douce (Silkehud) fra 1964, der af mange betragtes som et af instruktøren François Truffauts mesterværker. I hovedrollerne ses Jean Desailly, Françoise Dorléac, Nelly Benedetti og Daniel Ceccaldi.

God fornøjelse i biografmørket :)!