Franske film i biografen, marts 2020

Der er fuld valuta for pengene og et bredt spektrum af franske film at vælge imellem denne marts måned 2020. Det er blevet tid til månedens filmoversigt:

Franske Film Mandage

I dag, mandag den 2. marts, kan du se filmen Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles, og noget usædvanligt for FFM er der tale om en film af ældre dato, 1975, der får dansk premiere i anledning af Kvindernes internationale kampdag. I hovedrollernes ses Delphine Seyrig, Jan Decorte og Henri Storck. Filmen er instrueret af Chantal Akerman. Se den i Øst for Paradis og Grand Teatret.

Mandag den 9. marts kl. 17.00 er L’Enlèvement de Michel Houellebecq (Bortførelsen af Michel Houellebecq) på plakaten, med forfatteren selv i hovedrollen. Filmen er instrueret af Guillaume Nicloux, og har blandt andre Michel Houellebecq, Maxime Lefrancois og Françoise Lebrun i de bærende roller. Vises i både Øst for Paradis og Grand Teatret.

Mandag den 9. marts kl. 19.00 følges Houellebecqs første filmoptræden op med Thalasso, hvor forfatteren spiller overfor Gérard Dépardieu. Denne film er ligeledes instrueret af Guillaume Nicloux, og Maxime Lefrançois er igen på rollelisten. BEMÆRK: Filmen vises kun i Grand Teatret.

Mandag den 16. marts vises Celle que vous croyez (Forført) med Juliette Binoche, Nicole Garcia og Francois Civili hovedrollerne. Filmens instruktør er Safy Nebbou. Se den i Øst for Paradis og Grand Teatret.

Mandag den 23. marts er Le regard de Charles på plakaten. Filmen er udelukkende baseret på sangeren Charles Aznavours egne, private, filmoptagelser gennem et langt liv, nænsomt klippet sammen af instruktøren Marc di Domenico. Vises kun i Grand Teatret.

Mandag den 30. marts kan du se J’accuse, instruktøren Roman Polanskis film om Dreyfus-affæren. Filmen har trukket store overskrifter og protester i Frankrig på det seneste, da Polanski var nomineret til – og vandt – en César for bedste instruktør, samtidig med at han er beskyldes for flere voldtægter. Se den i Øst for Paradis og Grand Teatret.

Film der stadig spiller

Hors Normes (De særlige), instrueret af makkerparret Olivier Nakache og Éric Toledano, der også stod bag box-office successen De Urørlige fra 2011 er stadig på plakaten i Øst for Paradis og Grand Teatret. I hovedrollerne ses blandt andre Vincent Cassel, Reda Kateb og Helene Vincent.

Kærlighedshistorien Portrait de la jeune fille en feu (Portræt af en kvinde i flammer), instrueret af Celine Sciamma, kan stadig ses i både Øst for Paradis i Aarhus og Grand Teatret i København. I de bærende roller ses Noemie Merlant, Adele Haenel og Luana Bajrami.

Franske filmpremierer i marts

I morgen, tirsdag den 3. marts, kan du se Jean Cocteaus fortolkning fra 1946 af folkeeventyret La belle et la bête. I hovedrollerne ses Jean Marais, Josette Day og Mila Parély. Filmen vises som en del af Øst for Paradis’ samarbejde med Cinemateket.

Søndag den 8. marts, på kvindernes internationale kampdag, viser Øst for Paradis filmen Coup pour coup fra 1972, instrueret af Marin Karmitz. I hovedrollerne ses Simone Aubin, Jacqueline Auzellaud og Elodie Avenel. Filmen vises også onsdag den 18. marts.

Torsdag den 19. marts har La Belle Epoque, instrueret af Nicolas Bedos og med Daniel Auteuil, Guillaume Canet og Doria Tillier i hovedrollerne, ordinær premiere i både Øst for Paradis og Grand Teatret. Filmen åbnede det officielle FFM program i februar.

Torsdag den 19. marts har Øst for Paradis premiere på den franske animationsfilm for børn, SamSam, instrueret af Tanguy de Kermel.

Tirsdag den 24. marts er La double vie de Véronique fra 1991, instrueret af Krzysztof Kieslowski, på plakaten. I de bærende roller ses Irène Jacob, Wladyslaw Kowalski og Halina Gryglaszewska. Filmen vises som en del af Øst for Paradis’ samarbejde med Cinemateket.

Bemærk at flere af filmtitlerne, jeg nævner ovenfor, muligvis også spiller i andre, mindre biografer. Tjek en biograf nær dig.

Cinemateket

Onsdag den 4. marts viser Cinemateket La double vie de Véronique (1991), instrueret af Krzysztof Kieslowski. I hovedrollerne ses Irène Jacob, Wladyslaw Kowalski og Halina Gryglaszewska.

I anledning af kvindernes internationale kampdag, søndag 8. marts, sætter Cinemateket spot på en hidtil ukendt, kvindelig fransk (stum)filminstruktør, Alice Guy-Blanché. Med efterfølgende debat om kvindelige instruktører før og nu.

I serien Pigen, Ræven og Trillingerne fra Belleville har Cinemateket samlet syv af de bedste franske børne- og ungdomsfilm fra de seneste 20 år. Nåede du ikke ind og se filmene i februar, kan du stadig nå at se Trillingerne fra Belleville, Mikro & Diesel, og Asterix: Byplanlæggeren indtil 15. marts.

Onsdag den 4. marts tager Cinemateket os med til Louvre, når filmen Visage fra 2009, instrueret af Tsai Ming-liang er på plakaten. Den barokke film med Laetitia Casta i en af hovedrollerne viser en instruktørs problemer med at lave en film om Salome på Louvre.

CPH:DOX20

Fra 18.-29. marts løber CPH:DOX20 af stablen. CPH:DOX (Copenhagen International Documentary Film Festival) er en af de største dokumentarfilmfestivaler i verden, og der er også franske film på programmet.

Torsdag den 19. marts er Nos défaites (Our defeats) på plakaten. 50 år efter oprøret i maj ’68 inviterer en filmskaber en flok unge fra et gymnasium i en forstad til Paris til at deltage i et eksperiment. De ikke særligt politisk interesserede unge skal fortolke ikoniske scener fra tidens revolutionære film af blandt andre Jean-Luc Godard. Filmen fra 2019 er instrueret af Jean-Gabriel Periot.

Torsdag den 19. marts, søndag den 22. marts og lørdag den 28. marts er det Adolescentes, der er på CPH:DOX20 programmet. Filmen spænder over fem år i to unge, franske pigers liv. Venskaber, kærligheden, det tidlige voksenliv – en virtuos dokumentarisk ‘girlhood’ om at træffe de rigtige valg. BEMÆRK: Denne film vises ikke i Cinemateket, men i henholdsvis Gloria og Palads.

Lørdag den 21. marts er Le regard de Charles på plakaten. Filmen er udelukkende baseret på sangeren Charles Aznavours egne, private, filmoptagelser gennem et langt liv, nænsomt klippet sammen af instruktøren Marc di Domenico.

Lørdag 21. marts vises Ouvertures, en dokumentar om Haïti og landets postkoloniale historie, skabt af et kollektiv af haitianske og europæiske kunstnere og intellektuelle, der kalder sig The Living and the Dead Ensemble.

Søndag den 22. marts er den franske økonom Thomas Pikettys 700 siders værk Capital in the 21st Century på plakaten. Fik du ikke læst bogen, kan du nu se den som dokumentarfilm.

Søndag den 29. marts kan du se Oh les filles! instrueret af Françoise Armanet. I selskab med kvindelige kunstnere som Françoise Hardy, Charlotte Gainsbourg og Jehnny Beth fra Savages, fra 60’ernes yé-yé og tyggegummipop, 70’ernes politiske engagement, de punkede 80’ere, og op til nutidens androgyne frontfigurer, søger filmen at belyse spørgsmålet: Hvad vil det sige at være kvinde i en mandsdomineret rockbranche?

God fornøjelse i biografen :)!