På udflugt i Vogeserne

“Jeg synes, vi skal starte med frokost i Sainte-Marie-aux-Mines”, sagde jeg til Ægtefælle. “Der må være en lokal bistro, hvor vi kan få tarte flambée. Det ville være en perfekt start på turen”.

Vi var ved at planlægge morgendagens tur, der skulle gå langs La route des Crètes i Vogeserne. Ruten ligger mellem Sainte-Marie-aux-Mines i den nordlige del af Vogeserne og Cernay mod syd. En dagstur, der fra nord mod syd ville tage os over Vogesernes højeste punkter og mest spektakulære udsigter.

Da vi landede i Sainte-Marie-aux-Mines var det netop den lille landsby, jeg havde forventet. Med ikke bare en, men to bistroer på det lokale torv. De lå meget belejligt lige ved siden af hinanden, så vi kunne sammenligne menukortene inden vi besluttede os. Og når priserne er nogenlunde ens, hvordan vælger man så? Selvfølgelig det gode gamle trick med at spotte, hvor der sidder flest lokale.

En tarte flambée – eller flammkuchen på tysk – er ikke, som navnet antyder, en tærte. Det er en tynd bund af dej med et tyndt lag fromage blanc, toppet med fintskåret (rød)løg, bacontern og revet ost. Den bages i ovn ved meget høj temperatur i nogle minutter, indtil kanten er mørk, næsten brændt. “Pizza!”, tænker de fleste. Nej, det er ikke pizza. Men det smager mindst lige så godt.

Efter en god frokost var vi klar til turen op i højderne. Vi fulgte D48 gennem Sainte-Marie-aux-Mines dalen, forbi landsbyen Tellure, og så begyndte turen opad. Vores første pejlemærke var Col du Bonhomme, men allerede kort efter opstigningen fra dalen kom vi forbi et udsigtspunkt, hvor man kunne se hele vejen ned gennem den dal, vi netop var kommet fra.

Vores næste pejlepunkter var Col du Calvaire og Col de la Schlucht, inden vi nåede til Hohneck, et af Vogesernes højeste bjerge, 1363 meter over havets overflade. Det er ikke Alpernes svimlende højder, men udsigterne er også fænomenale her.

Mellem Hohneck og Markstein kører man langs en bakkekam, og på et tidspunkt kommer man fri af træerne langs vejkanten. Så åbenbarer denne udsigt sig over Wildenstein i bunden af dalen:

Da vi nåede skisportsområdet Markstein var det blevet tid til en forfriskning, inden vi fortsatte mod vores sidste pejlemærke, Vogesernes højeste bjerg, Le grand Ballon, i 1423 meters højde i det sydøstlige hjørne af Vogeserne. Herfra er der også en fabelagtig udsigt ud over La plaine d’Alsace, det enorme fladland mellem Vogeserne og Schwarzwald, som vi første gang fik et indtryk af, da vi var oppe ved Château du Haut-Koenigsberg.

Vue du Grand Ballon

Slået op af Connaissances.dk i Torsdag den 27. august 2020

 

“Se lige den udsigt!”, udbrød jeg. Vi var på vej fra Le grand Ballon ned mod Cernay ved foden af Vogesernes sydøstlige hjørne. Mellem Vogesernes grønne bakker kunne vi under nedkørslen se sletten både mod øst og mod syd. “Det er lige så fladt som Holland”, sagde Ægtefælle. “Det er, som om nogen har lavet en fold i et fladt stykke stof, den måde Vogeserne rejser sig i landskabet på.”

Turens langs La Route des Crètes er en dagstur, hvis man bor i Strasbourg-området, og skal nå både frokost og mange stop for at tage billeder og beundre udsigter undervejs. Men det er værd at bruge en dag på.