Franske film i biografen, august 2020

Så er det vist ved at være tid til at genoplive månedens filmoversigt, som blev lagt ned, da coronaen ramte og biograferne måtte lukke. Her får du filmoversigten for august, og der er mange franske film på plakaten, flere af dem er fra Franske Film Mandages forårsprogram, der blev genoptaget i starten af juni.

Franske Film Mandage

Forårsprogrammet for Franske Film Mandage blev også ramt af coronanedlukningen. Siden starten af juni har Øst for Paradis og Grand Teatret genoptaget FFM, og hvis du ikke nåede at se dem hen over sommeren, spiller flere af dem stadig i begge biografer.

Mandag den 10. august vises J’accuse (Officer og Spion) af den stærkt omdiskuterede filminstruktør Roman Polanski. Filmen har trukket store overskrifter og protester i Frankrig i starten af året, da Polanski var nomineret til – og vandt – en César for bedste instruktør, samtidig med at han blev beskyldt for flere voldtægter. I hovedrollerne ses Jean Dujardin, Louis Garrel og Emmanuelle Seigner. Se den i Øst for Paradis i Aarhus og Grand Teatret i København.

Mandag den 17. august er det Alice et le Maire, der slutter det forsinkede forårsprogram. I hovedrollerne ses Fabrice Luchini og den unge Anaïs Demoustier. Filmen er instrueret af Nicolas Pariser. Filmen vises i både Øst for Paradis og Grand Teatret.

Film, der spiller nu

Arab Blues (Mit tunesiske eventyr), også fra FFM programmet, spiller til på søndag i både Grand Teatret og Øst for Paradis. I hovedrollerne ses Golshifteh Farahani, Majd Mastoura og Aisha Ben Miled. Filmen er instrueret af Manele Labidi.

La bonne épouse, der blev vist i forbindelse med forårets forskudte FFM program, spiller stadig i både Øst for Paradis og Grand Teatret. Filmen er instrueret af Martin Provost, og i hovedrollerne ses blandt andre Juliette Binoche, Yolande Moreau og Noemie Lvovsky.

Fête de famille (Familiefesten) med Catherine Deneuve i hovedrollen kan du stadig se i både Øst for Paradis og Grand Teatret. I filmens bærende roller ses Emmanuelle Bercot og Vincent Macaigne. Filmen er instrueret af Cédric Kahn.

Le jeune Ahmed, også fra FFM programmet, er på plakaten ihvertfald en uge endnu. Filmen er instrueret af brødrene Jean-Pierre Dardenne og Luc Dardenne, og i hovedrollerne ses Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud og Myriem Akheddiou. Vises i Øst for Paradis.

Proxima, astronautfilmen instrueret af Alice Winocour, kan ses indtil på søndag i Øst for Paradis. I hovedrollerne ses Eva Green, Zelie Boulant og Matt Dillon.

Kærlighedshistorien Portrait de la jeune fille en feu (Portræt af en kvinde i flammer), der indledte forårets Franske Film Mandage inden corona ramte os, kan stadig ses i Øst for Paradis. Filmen er instrueret af Celine Sciamma, med Noemie Merlant, Adele Haenel  og Luana Bajrami i hovedrollerne.

Onsdag den 12. august har Øst for Paradis en enkelt forestilling med Samsam, en fransk animationsfilm for børn instrueret af Tanguy de Kermel.

Franske filmpremierer i august

Torsdag den 13. august er der premiere på Celle que vous croyez (Forført) med Juliette Binoche, Nicole Garcia og Francois Civili hovedrollerne. Filmens instruktør er Safy Nebbou og var på FFMs forårsprogram. Se den i Øst for Paradis og Grand Teatret.

Tirsdag den 18. august er der i Øst for Paradis gensyn med La double vie de Véronique fra 1991instrueret af Krzysztof Kieslowski, på plakaten. I de bærende roller ses Irène Jacob, Wladyslaw Kowalski og Halina Gryglaszewska. Filmen vises som en del af Øst for Paradis’ samarbejde med Cinemateket.

Torsdag den 20. august er der ordinær premiere på Le mystère Henri Pick, ligeledes fra forårets FFM program. Filmen er instrueret af Remi Bezancon, og i hovedrollerne finder vi Fabrice Luchini, Camille Cottin og Alice Isaaz. Vises i Øst for Paradis og Grand Teatret.

Torsdag den 27.august er det åbningsfilmen fra forårets FFM program, La Belle Epoque, instrueret af Nicolas Bedos, der har ordinær premiere. I hovedrollerne ses Daniel Auteuil, Guillaume Canet og Doria Tillier. Se den i Øst for Paradis og Grand Teatret.

Bemærk at flere af filmtitlerne, jeg nævner ovenfor, muligvis også spiller i andre, mindre biografer. Tjek en biograf nær dig.

Cinemateket

Onsdag den 12. august og igen fredag den 28. august i Cinematekets serie Sommerklassikere kan du se François Truffauts film fra 1962 Jules et Jim med blandt andre Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre, Vanna Urbino og Marie Dubois på rollelisten.

I foråret havde Cinemateket planlagt en fejring af den franske instruktør Éric Rohmer, i anledning af at han ville være fyldt 100 år i marts. Men så kom corona i vejen, og første del af fejringen løber af stablen her i august. Der vises en perlerække af Rohmers film, blandt andet Perceval le Gallois fra 1978, en atypisk film om en af ridderne om det runde bord. Før filmen er der introduktion ved lektor Jørn Boisen. Se alle film i Rohmer-serien her.

I serien om Raoul Ruiz sætter Cinemateket spotlys på den chilenskfødte filminstruktør Raoul Ruiz, der skabte de fleste af sine film i Frankrig og Portugal. Ruiz er en af de få filminstruktører, for hvem det er lykkedes at filmatisere Marcel Prousts På sporet af den tabte tid. Sammen med en række af Ruiz’ andre fransk-portugisiske film viser Cinemateket Ruiz’ Proustfilm to gange i august, med introduktion af Proust-ekspert Christine Marstrand. Se alle film i Ruiz-serien her.

God fornøjelse i biografmørket!