Franske film i biografen, november 2020

Der er historiske dramaer på plakaten denne måned, med film om både Charles de Gaulle og Jeanne d’Arc. Og ellers er der fuldt program til Franske Film Mandage alle fem mandage i november. Det er blevet tid til månedens franske filmoversigt.

Franske Film Mandage

I dag, mandag den 2. november, er L’Adieu à la nuit på plakaten. Filmen er instrueret af André Téchiné, og i hovedrollerne ses blandt andre Kacey Mottet Klein, Oulaya Amamra og allestedsnærværende Catherine Deneuve. Se den i Øst for Paradis i Aarhus og Grand Teatret i København.

Mandag den 9. november kan du se La Daronne med Isabelle Huppert i den altoverskyggende hovedrolle. I filmens andre, bærende roller ses blandt andre Hippolyte Girardot, Iris Bry og Liliane Rovère. Filmen er instrueret af Jean-Paul Salomé. Vises i Øst for Paradis og Grand Teatret.

Mandag den 16. november er Jeanne (Joan of Arc) på programmet, instrueret af Bruno Dumont. Hovedrollerne spilles af  Lise Leplat Prudhomme, Annick Lavieville og Justine Herbez. Fabrice Luchini spiller kongen Charles VII. Se filmen i Øst for Paradis og Grand Teatret.

Mandag den 23. november vises Au Nom de la Terre med Guillaume Canet og Veerle Batens i hovedrollerne. Filmen er instrueret af Édouard Bergeon. Se den i Øst for Paradis og Grand Teatret.

2020 er de Gaulle-år, og mandag den 30. november vises filmen de Gaulle. Filmen skildrer begivenhederne fra maj 1940 og frem. I hovedrollerne som Charles de Gaulle og hans hustru Yvonne ses Lambert Wilson og Isabelle Carré. Filmen er instrueret af Gabriel Le Bomin. Vises i Øst for Paradis og Grand Teatret.

Franske film, der stadig spiller

J’accuse (Officer og Spion), instrueret af Roman Polanski, spiller stadig i Øst for Paradis og Grand TeatretI hovedrollerne ses Jean Dujardin, Louis Garrel og Emmanuelle Seigner.

La Vérité (Sandheden) med Catherine Deneuve, Juliette Binoche og Ethan Hawke i hovedrollerne. Den japanske filminstruktør Hirokazu Kore-eda har instrueret. Se den i Øst for Paradis i Aarhus og Grand Teatret i København.

La Belle Epoque, med Daniel Auteuil, Guillaume Canet og Doria Tillier i hovedrollerne spiller stadig i Grand Teatret. Filmen er instrueret af Nicolas Bedos.

Bemærk at flere af filmtitlerne, jeg nævner ovenfor, muligvis også spiller i andre, mindre biografer. Tjek en biograf nær dig.

Franske premierer i november

Der er i skrivende stund ingen franske filmpremierer i Øst for Paradis og Grand Teatret i november.

Cinemateket

I aften, 2. november, er der Alice Guy filmaften. Alice Guy var verdenshistoriens første, kvindelige instruktør, og aftenen byder på ikke blot en  dokumentarfilm om hende, men også 13 af hendes kortfilm i nyrestaureret version.

Lørdag den 7. november holder Cinemateket Fransk aften med middag i restauranten og efterfølgende vises Cléo de 5 à 7 fra 1961, instrueret af Agnès Varda.

Lørdag den 7 november og igen lørdag den 21. november er der dobbelt filmforevisning af den feministiske, belgiske instruktør Chantal Akerman: Je tu il elle fra 1975 og Saute ma ville fra 1968.

Torsdag den 12. november er der film med og af Jacques Tati, når Cinemateket viser Playtime fra 1967. I filmens bærende roller ses desuden Barbara Dennek og Georges Montant.

2020 markerer 100-året for Jeanne d’Arcs helgenkåring, og søndag den 15. november er der Jeanne d’Arc aften i Cinemateket med foredrag og visning af Bruno Dumonts første film om Jeanne d’Arc: Jeannette, l’enfance de Jeanne d’Arc fra 2017. Dumonts anden film om Jeanne d’Arc vises af Franske Film Mandage den 16. november (se ovenfor).

God fornøjelse i biografen!