Løsning på rebus

P1020733

Ifølge anekdoten sendte Frederik II af Preussen en note til Voltaire med rebusen. Det er en middagsinvitation, og løsningen lyder

Un souper à Sans-Souci ? (1 sous p à 100 sous 6)

Sans souci

Sans-Souci var Frederik II af Preussens slotsresidens i Potsdam, og Voltaire var hans gæst ved flere lejligheder. Hans længste ophold i Preussen var i perioden 1750-1753.

Voltaire svarede i samme elegante stil:

J’ai grand appétit (G grand a petit)

Sans souci

Rebusen florerer i forskellige varianter, og jeg har ikke kunnet verificere anekdoten i de kilder, jeg har søgt i, så jeg er ikke sikker på, at den er historisk sand. (Men det er altså en god historie, og jeg æælsker den slags..!).

(Det er i øvrigt lidt det samme med det citat, Voltaire altid bliver krediteret for, hver gang ytringsfriheden er til debat: “Jeg er uenig i dét, du siger, men jeg vil til min død forsvare din ret til at sige det”. Det er muligt at man kan sammenfatte Voltaires værk og tanker i det citat, men han har aldrig selv sagt det. Citatet stammer fra et værk om Voltaire fra 1906…)

Ved du, om anekdoten er historisk korrekt og hvor den i så fald kan verificeres? Så del det gerne med os i kommentarfeltet.

I morgen starter Tour de France. På fjernsynet bliver det tre ugers tæppebombardement af begivenheden. Jeg kan allerede høre dybe og inderlige suk fra nogle, og høje JUBIII-råb fra andre (jeg tilhører sidstnævnte!). Vi følger selvfølgelig med her på bloggen, men på en lidt anden måde end du måske regner med. Så læs med – der kommer indlæg både lørdag og søndag!

Foto: Buste af Voltaire på restaurant Le Procope i Paris