Fra fiskerleje til international filmby

Cannes festival marches

Der er nogen, der holder en lille fest i Cannes for tiden.

Den 69. Festival de Cannes blev skudt i gang i onsdags, og løber frem til søndag den. 22. maj, hvor Guldpalmen uddeles. Vores egen Mads Mikkelsen er med i juryen i år, og de største danske dagblade er til stede med mindst en til to journalister, der rapporterer hjem hver dag. Om filmene, selvfølgelig, men også om det mylder af filmstjerner og ditto instruktører, der er til stede på den røde løber.

Og så kan jeg ikke lade være med at begynde at grave lidt i, hvordan det hele egentlig startede… Det er nemt nok at google festivalen og få et mylder af links til de flotteste kjoler, en oversigt over filmene (selvfølgelig, det er ligesom dem, det handler om) og så videre. Men det var langt nede i Le Mondes række af reportager fra 2016 udgaven, at jeg fandt denne lille fine video – på fransk, bien sûr, men som giver svaret på hvornår, hvorfor og hvor meget.

Fra at være et lille fiskerleje, blev Cannes i løbet af 1800-tallet til en kurby for særligt englændere og senere russere, og nåede op omkring 10.000 indbyggere i 1870.

I slutningen af 1930erne var udvælgelsen af film til Mostrafestivalen i Venedig så inficeret af nazisterne og de italienske fascister, at den blev boykottet af særligt englænderne og amerikanerne, og franskmændene ville have deres egen, politisk uafhængige filmfestival. Den første af slagsen var planlagt til at løbe af stablen i 1939, men verdenskrigen kom i vejen, og i stedet lød startskuddet i 1946. Filmfestivalen i Cannes var fra starten en succes, og allerede i 1950erne var det den største filmfestival indenfor biograffilm.

I dag er det den mest pressedækkede filmfestival i verden, og tallene der præsenteres i Le Mondes video taler deres eget sprog: Det nuværende festivalkompleks – Palais des festivals – med de berømte 24 trin, hvor alle verdensstjernerne skrider op ad den røde løber, indeholder ikke færre end godt 25 biografsale, hvoraf den største har lidt over 2.300 siddepladser. På den 3 kilometer lange Boulevard de la Croisette ligger syv 5-stjernede hoteller, som under filmfestivalen har en belægningsgrad på 95%.

Uden for sæsonen er Cannes’ indbyggertal på 73.000, men det tal tredobles under festivalen. I følge Le Monde kommer 36.000 festivaldeltagere og journalister til byen, plus 93.000 badegæster, besøgende, nysgerrige, autografjægere og andet godtfolk.

Der er en ordentlig omgang logistik i gang under festivalen, og ikke bare byen Cannes men også Frankrig har stor økonomisk fordel af de mange mennesker og den massive omtale.

Foto: Pixabay.com