Primærvalg i Frankrig #2

fransk-præsidentvalg-2017I november var det centrum-højrealliancen, der afholdt primærvalg, som endte med at François Fillon blev valgt som præsidentkandidat for Les Républicains. I den kommende weekend er det så den franske venstrefløj, der over to runder skal vælge deres kandidat. Første runde er på søndag den 22. januar, og anden runde er søndagen efter, den 29.

Syv kandidater er aspiranter til at blive venstrefløjens præsidentkandidat: Jean-Luc Bennamiahs fra Front démocrate, François de Rugy fra Parti écologiste, Sylvia Pinel fra Parti Radical de gauche og Manuel Valls, Arnaud Montebourg, Benoît Hamon og Vincent Peillon, de sidstnævnte fire fra Socialistpartiet. Præsident François Hollande fra netop Socialistpartiet annoncerede 1. december, at han ikke genopstiller til det kommende præsidentvalg.

Som ved højrefløjens primærvalg i november er der en række tv-transmitterede debatter med de syv kandidater. De to første har allerede fundet sted i torsdags og i søndags, mens en tredje debat bliver sendt på torsdag den 19., tre dage før primærvalgets første runde. Når de to kandidater, der får flest stemmer ved første runde, er fundet, bliver der en fjerde tv-debat mellem de to torsdag den 25., tre dage før anden runde.

Af de syv venstrefløjskandidater er det særligt Arnaud Montebourg, Benoît Hamon og den tidligere premierminister Manuel Valls, der er favoritter. Søndag aften havde DR Deadline et længere indslag om den franske venstrefløjs primærvalg, hvor Weekendavisens Aske Munck og Jørn Boisen fra Københavns Universitet gav en spændende analyse af den aktuelle situation for den franske venstrefløj. Det indslag kan du se lige her (det er anden halvdel af programmet). I indslaget anføres det blandt andet, at hvis det overhovedet skal lykkes for venstrefløjens kandidat at nå til anden runde af selve præsidentvalget i maj, så skal venstrefløjens kandidatudbud reduceres til ihvertfald to kandidater.

Venstrefløjens dark horse-kandidat, Emmanuel Macron, deltager ikke i primærvalget. Han var indtil sidste år økonomiminister i Hollandes regering men tog sin afsked, dannede sin egen bevægelse, En Marche!, og stiller op som uafhængig præsidentkandidat til selve præsidentvalget i april/maj.

Meget kan man sige om fransk politik, men kedeligt er det sjældent…

Her kan du se Le Mondes opdaterede og interaktive grafik med partiernes officielle præsidentkandidater, som jeg tidligere har linket til, fordi den giver et godt overblik.