Lidt af hvert om 1. runde af præsidentvalget

fransk-præsidentvalg-2017Der har været væg-til-væg dækning af det franske præsidentvalgs 1. runde i de danske medier den seneste uge, og mange sten er blevet vendt i den forbindelse. Jeg har ikke nogen intention om at gentage de mange analyser og historier, men her er fire pip fra mit lille hjørne.

Hvornår indsættes den nye præsident?

I søndags, mens 1. runde af præsidentvalget blev afviklet, spurgte Anders i bloggens kommentarfelt:

Ved du hvornår den valgte præsident indsættes på posten… er det umiddelbart i forbindelse med den sidste valgafhandling eller hvornår er han formelt præsident?

Den nye præsident bliver indsat 1-2 uger efter vedkommendes valgsejr i 2. runde. Det kan ske, når Le Conseil Constitutionnel (Forfatningsrådet) offentliggør valgresultatet efter valget, og skal senest ske når den siddende præsidents embedsperiode udløber. For præsident Hollande er det 14. maj.

Præsidentvalg i Danmark

De herboende franskmænd var også ved stemmeurnerne i søndags. Det foregik på den franske skole i København, hvor stemmeprocenten for 1. runde af præsidentvalget var på godt 57%, og Emmanuel Macron fik halvdelen af de afgivne stemmer. Marine le Pen fik 3,44% af de ‘danske’ stemmer. Du kan se hele stemmeresultatet på den franske ambassades hjemmeside.

Sproglig finesse for nørder

Jeg sad og fulgte med på Twitter kl. 20.00, da de franske valgsteder lukkede. Blandt andet på Le Mondes Twitterprofil, samt hashtaggene #presidentielle og det danske #franskvalg. Exit polls er som bekendt en prognose, et estimat, og altså ikke det endelige resultat. Derfor er det også en af den slags situationer, hvor brugen af hypotetisk conditionnel eksploderer i de franske medier. Netop fordi resultatet ikke er bekræftet.

Baggrundsartikel

Og så har der været endnu en god baggrundsartikel på mit yndlings-onlinemagasin Zetland. Denne gang om det franske rustbælte, nærmere betegnet regionen Nord-Pas-de-Calais, hvor man forsøger at vende afindustrialiseringen til en oplevelsesøkonomi. Det er blandt andet her, Louvre har åbnet en afdeling af det verdensberømte museum. Det er også i den region, at man ifølge artiklens forfatter tydeligst ser forskellene mellem de to præsidentkandidater – Macron og le Pen. Du kan læse artiklen her.