Det er i dag 424 år siden, at en af de franske konger blev salvet.
Dengang Frankrig var et kongedømme var det skik, at kongerne blev salvet ved deres tronbestigelse. Men salvelsen var mere end bare end en officiel indsættelse af kongen på tronen. Den symbolske betydning stak langt dybere.
Salvelsen af kongen ved tronbestigelsen skulle grundfæste hans legitimitet som konge og hans ukrænkelighed som Guds stedfortræder på jorden. Han indtrådte også som Kirkens beskytter. I det løfte, kongen aflagde under ceremonien, lovede han blandt andet at sikre Kirken og opretholde den kirkelige fred for de kristne, sikre retfærdighed samt bekæmpe de vanhellige. Det førte som bekendt til nogle ret voldsomme religionskrige i Frankrig mellem katolikker og protestanter.
Fra Antikkens tid har olier haft et ry for at være guddommelige, og den symbolske brug af dem i den katolske kirke – både til dåb, kommunion og på dødslejet – skal nedkalde Helligånden over den pågældende. Når den franske konge blev salvet i forbindelse med sin tronbestigelse, blev Helligånden nedkaldt over ham og gjorde ham til Guds stedfortræder på jorden.
Olien, som kongerne blev salvet med, blev opbevaret i en lille flaske – la Sainte Ampoule – som ifølge overleveringen blev bragt fra himlen af en due, da Frankernes første konge, Clovis, blev døbt i 400-tallet. Under selve salvelsesceremonien var kongen kun iklædt en skjorte, mens ærkebiskoppen med sin tommeltot berørte den knælende konge med den hellige olie på hans hoved, bryst, skuldre og håndflader. Derefter blev han påklædt. Så fulgte en velsignelse af kongen, og han fik placeret en ring på højre hånds ringfinger, der symboliserede troen og kongerigets ukrænkelighed, et scepter i hånden og en kongekrone på hovedet.
Kongen var nu ikke kun indsat som konge, han var også salvet og indsat som Guds stedfortræder på jorden og Kirkens beskytter.
Ritualet udviklede sig gennem århundrederne, fra en enkel gudstjeneste til et kæmpestort ceremoniel med flere tusind deltagende fra adelen, gejstligheden og hoffet og flere dages festligheder. Gennem et tusindårigt, fransk kongedømme, den sidste franske konge blev salvet i 1825, har langt de fleste salvelsesceremonier har fundet sted i katedralen i Reims. Med ganske få undtagelser. Som den salvelsesceremoni, der fandt sted i dag for 424 år siden.
Kongen, der blev salvet i 1594, var Henri IV. Hvorfor han blev salvet i Chartres og ikke i Reims kan du læse mere om her:
Seneste kommentarer