På vulkaner i Auvergne

Puy de Dôme vulkanen er ikke den højeste vulkan i Auvergne. Men det er den mest spektakulære. 360 graders udsigt til et af de smukkeste områder i Frankrig, der ikke uden grund er kommet på Unescos verdensarvsliste. Vi tog turen til toppen.

“Se toget!” sagde jeg og pegede op mod vulkanens side. Vi var stoppet midt i det flade landskab for at tage billeder af  den mest spektakulære af Auvergnes vulkaner, Puy de Dôme, der rejste sig et par kilometer væk. En hvid togstamme snoede sig op ad den kegleformede vulkans grønklædte side. Kort efter holdt vi på parkeringspladsen ved foden af vulkanen, hvor toget havde sin endestation.

Man kan vandre hele vejen op til toppen af den 1465 meter høje vulkan. Der er stier op gennem de skovklædte sider af vulkanen, og det er der mange, der benytter sig. Turen til fods op ad vulkanen tager cirka 45 minutter i normalt tempo.

Vi tog toget.

Det er ikke alle der ved, at Frankrig har et stort område med vulkaner. Le Parc naturel régional des Volcans ligger  lige vest for Clermont-Ferrand i den nordlige del af Le Massif Central. Det er Frankrigs største nationalpark, der omfatter et område på knap 4000 km2 og måler 120 km fra nord til syd. I området ligger omkring 80 udslukte vulkaner, der er mellem flere millioner år og nogletusind år gamle. Det er et af de smukkeste naturområder i Frankrig, med rige muligheder for vandreture og skisport om vinteren.

Toget starter et lille stykke fra vulkanen, og stiger så langsomt op i en spiral langs vulkanens kegleformedesider. Efterhånden som man når højere og højere op, åbenbarer de vide udsigter sig.

Fra togets endestation på toppen er der umiddelbar adgang til en bred betonsti, der går hele vejen rundt om toppen. I klart vejr er der en åndeløst smuk, 360 graders udsigt over det meste af nationalparken og den række af vulkaner, Puy de Dôme er en del af. Mod øst kan man se det meste af Clermont-Ferrand, ca. 15 km væk.

Har man energi til det, går der trapper helt op til masten på toppen, hvor der også ligger ruiner af et romersk tempelfra det 2. århundrede, bygget til Mercurs ære.

To gange har Tour de France lagt navn til drabelige slag op ad vulkanens sider. På 21.etape den 17. juli 1952 kæmpede Fausto Coppi og Jan Nolten om at nå toppen af vulkanen først. Det var Coppi, der passerede målstregen først. I 1964 lagde Puy de Dôme igen vulkansider til en Tour de France etape. På 20. etape kæmpede de evige rivaler Raymond Poulidor og Jacques Anquetil om at nå toppen først. Anquetil lå længe foran Poulidor, som dog passerede Anquetil mindre end en kilometer før målstregen og kom først i mål af de to.

Puy de Dôme har også som et af de første steder lagt højdemeter til hang-gliding. Allerede i 1972 blev der fløjet fra vulkanens sider i deltaplan, og det er en sportsgren som fortsat har mange udøvere på Puy de Dôme.

Clermont-Ferrand i baggrunden

Der er mange vandreruter i området, og mange vælger at gå op til toppen. Tager man toget koster det 14,30€ for en tur-retur for en voksen i højsæsonen fra medio juni til medio september. Se meget mere information på Panoramique des Dômes’ hjemmeside.

Kørestolsadgang: Der er adskillige handicapparkeringspladser (20+) lige uden for stationsbygningen. Der er uhindret kørestolsadgang til toget, ind i toget og hele vejen rundt på betonstien oppe på toppen af vulkanen. Det er dog ikke muligt at komme med kørestol op til templet og helt op til masten på grund af trapperne. Men det behøver man heller ikke for at få en fantastisk naturoplevelse.