Fransk jul i børnehøjde

“Hvordan holder franske børn juleaften?” spurgte børnene i den børnehave, Annette arbejder i. Hun havde lige spillet den franske julesang Petit Papa Noël for dem og var blevet overvældet af deres interesse og deres mange spørgsmål om, hvordan franske børn holder jul, om de også danser om juletræet og om, hvornår de får gaver.

Annette sendte spørgsmålene videre til mig, men ud over at Julemanden hedder Papa Noël eller Père Noël, så blev jeg hende svar skyldig. Jeg har ikke prøvet at holde jul med børn i Frankrig, men så er det heldigt, at jeg bare kan spørge mine trofaste læsere! Jeg lagde spørgsmålene ud på bloggens Facebookside, og her får du en sammenfatning af de mange spændende svar, der kom:

Audrey fortæller, at julen mest fejres den 25., men man holder Réveillon den 24. om aftenen. Frankrig er et katolsk land, og man våger indtil midnat, hvor man går til midnatsmesse. Man sidder længe til bords, og der bliver spist godt igennem både den 24. om aftenen og den 25. til frokost, altså fransk frokost fra kl 13 til kl 18!, tilføjer hun.

Anna fra Kaiserborgen, der er fransk gift og har fejret jul mange gange hos svigerfamilien, fortæller, at Juleaften den 24. december i Frankrig, le Réveillon, som regel er centreret omkring måltidet. Man sidder længe til bords, og børnene render rundt og leger.

Annettes børnehavebørn ville også gerne vide, om de franske børn danser om juletræet, som vi gør i Danmark. Her lyder svaret samstemmende, at den tradition kender de ikke i Frankrig.

Men de franske børn får også julegaver. Det varierer dog fra familie til familie, om børnene får deres gaver om aftenen den 24., nogle allerede ved l’apéro inden aftensmåltidet, andre efter midnatsmessen – hvis de kan holde sig vågne – eller, som Audrey fortæller: “Julemanden kommer om natten, så som barn står man meget tidligt op den 25., fordi gaverne er kommet mens man sov :-). Men vi har desværre ikke Disneys Julesjov eller dans rundt om juletræet. For mig har det bedste ved Jul altid været at jeg mødtes med mine fætre og kusiner, og så gaverne. Men ellers sidder de voksne ved bordet og spiser/snakker hele dagen!”

De danske børnehavebørn ville også gerne vide, om der er noget med, at de stiller nogle træsko uden for døren, som julemanden kan lægge gaver i?

Igen lyder svarene samstemmende, at træsko uden for hoveddøren kender de ikke. Derimod sætter de franske børn sko eller sutsko foran træet. Anna fra Kaiserborgen skriver: “Traditionen med at stille en hjemmesko frem (jeg har ikke oplevet, at de kom udenfor) lever i bedste velgående, men det er som regel småting, der kommer i – Der er tradition for at forære slik, chokoladeæsker mv. til alle, mens de større gaver naturligvis ikke kan være i skoen, så de ligger på gulvet under træet, når børnene står op.”

Der er ikke en særlig stor tradition med at synge i december eller til jul, som Audrey skriver. Men alle, der har kommenteret mit opslag på Facebook, nævner Petit Papa Noël som den absolut mest kendte julesang. Eliane deler et barndomsminde med os, hvor hendes familie altid hørte Tino Rossi synge Petit Papa Noël i radioen eller fjernsynet. Vive le Vent (den franske udgave af Jingle Bells/Bjældeklang) nævnes også, og Dorothée nævner Noël c’ est comme un rythme de jazz. Eliane fortæller, at hun som barn var med til midnatsmessen for at se det lille jesusbarn i krybben, og hvor de sang Douce Nuit, Sainte Nuit (Glade Jul, Dejlige Jul) og Il est né le Divin Enfant.

Blandt Elianes barndomsminder er erindringen om, at de i hendes familie den 24. plejede at tænde op i pejsen med en god brændeknude, der varede hele aftenen. Så spiste de og legede, indtil de skulle til midnatmesse. Når de kom hjem skulle de i seng, så julemanden kunne komme forbi med gaver. Hun og hendes søskende var meget tidligt oppe den 25. for at åbne gaver, og resten af dagen gik med en stor familiejulefrokost.

Annette har selvfølgelig givet svarene videre til sine børnehavebørn der, sikkert uden at vide det, har fået en spændende lektion i kulturforskelle.

Glædelig jul!