Le passage du Gois

Foto: Google Maps

Ud for Frankrigs Atlanterhavskyst syd for Bretagne ligger Île de Noirmoutier. Øens sydspids er brofast med kontinentet. Og cirka to gange i døgnet ligeledes med le passage du Gois.

Le passage du Gois kaldes mytisk. Ikke fordi den er den eneste af sin slags, men fordi den er en af de længste. Den 4,125 kilometer lange vej mellem fastlandet og Île de Noirmoutier nævnes første gang i starten af 1700-tallet, men dannelsen af passagen har fundet sted gennem århundreder og er opstået, hvor en nordgående strøm mødes med en sydgående i farvandet mellem fastlandet og Île de Noirmoutier. Aflejringer af sand har gennem tiden dannet en forhøjning, der i løbet af 1700-tallet blev passérbar ved lavvande. I mange år var det forbundet med fare at krydse passagen, selv ved lavvande og på trods af afmærkningspæle.

I 1800-tallet forsøgte man gentagne gange at stabilisere passagen ved at lægge sten langs vejen og forhøje den med sand. Men først i 1924 blev den brolagt og afmærket med pæle for hver cirka hundrede meter. I 1930 blev ni tårne rejst langs strækningen, så strandede turister og andet godtfolk kunne komme i sikkerhed, hvis de blev overrasket af tidevandet.

To gange i døgnet skyller tidevandet ind over vejen og dækker den med en vanddybde på mellem 1,3 og 4 meter. Men når der er lavvande, strømmer folk til for at gå eller køre en tur ad passagen, eller grave efter muslinger og andre skaldyr i det våde sand. Det sker ret ofte, at nogle bliver fanget af tidevandet, og må hentes i land af redningstjenesten. Det er straks værre, hvis ens bil bliver fanget af tidevandet. Eller måske værre endnu: Ens autocamper, som man kan se i videoen herunder.

 

TV-programmet Des Racines et des Ailes lavede for nogle år siden denne reportage om le Passage du Gois. Her ser man både, hvordan vejen renses for tang og vandmænd, hver gang tidevandet falder, og hvor mange mennesker, der flokkes på strækningen, særligt i højsæsonen.

 

Et så spektakulært sted tiltrækker naturligvis andet end turister. Siden 1986 har der hvert år været afholdt les Foulées du Gois for løbere på højt niveau. De løber bogstaveligt talt om kap med havet, når de bliver sendt afsted i det øjeblik, tidevandet når kanten af vejen. Når løberne rammer den sidste tredjedel af strækningen, løber de i vand til knæene. TV-programmet Thalassa lavede en informativ reportage om løbet for nogle år siden. Næste løb finder sted 19. juni i år, med mindre de franske coronarestriktioner stikker en kæp i hjulet, som det skete i 2020. Se tekst og billeder fra løbet på den officielle hjemmeside.

Tour de France har selvfølgelig også været der. Første gang, feltet blev sendt over le Passage du Gois, var i 1993. Men også i 1999 og senest i 2011 blev Tour-feltet på løbets første etape sendt over først broen til Île de Noirmoutier og så tilbage til fastlandet via le Passage du Gois. Med hele reklamekaravanen, feltet og alle følgebilerne.