Le Grand Débat National – nyt tiltag fra Macron

For at dæmme op for de seneste måneders uroligheder i Frankrig har præsident Macron i et personligt, åbent brev til franskmændene lagt op til en stor, national debat om fire meget centrale emner. Brevet blev offentliggjort søndag den 13. januar.

Det er især krisen med Gilets Jaunes bevægelsen, Macron og regeringen nu forsøger at imødegå med den stort anlagte, nationale debat, der rækker ud i alle afkroge af nationen. Både det kontinentale Frankrig, de oversøiske områder og franskmænd bosiddende i udlandet. Intentionen er, at konklusionerne fra debatten skal indgå i en ny miljø-, økonomi- og socialpagt mellem den menige franskmand og Macron/regeringen/parlamentet.

Og det er store og vigtige områder, der rækker langt ind alle sprækker af samfundet, præsidenten ønsker at høre befolkningens mening om. Det er:

  • Skattesystemet og de offentlige udgifter
  • Statens organisering og de offentlige serviceinstanser
  • Overgangen til miljøvenlighed
  • Demokrati og statsborgerskab

Til hvert af emnerne er der formuleret en række præciserende spørgsmål, der strækker sig fra, hvordan skattesystemet kan gøres mere effektivt til hvordan statsapparatet bør indrettes og hvor mange immigranter, Frankrig skal tage imod hvert år. 33 præciserende spørgsmål i alt.

Allerede tirsdag den 15. januar, to dage efter brevets offentliggørelse, havde Macron et maratonmøde på næsten 7 timer med 600 borgmestre i Normandiet. Senere er fulgt og følger møder med borgmestre andre steder i landet. Og der er mange kanaler for deltagelse i debatten. På en til lejligheden oprettet hjemmeside, hvor alle franskmænd siden i mandags har kunnet give deres mening til kende ved lokalt arrangerede debatmøder, ved at ringe til et særligt servicenummer eller ved at sende et almindeligt brev med posten.

Initiativet er hidtil uset. Det er første gang, en fransk præsident i det omfang forsøger at tage befolkningen med på råd, og hensigten er reel nok. Men hvad siger befolkningen og oppositionen?

Ifølge en meningsmåling foretaget for Franceinfo og avisen Le Figaro nogle dage efter offentliggørelsen af Macrons brev til nationen ved de fleste franskmænd, hvad det drejer sig om. De fleste er dog stadig ret skeptiske overfor tiltaget, og ifølge meningsmålingen har kun omkring en tredjedel af alle franskmænd til hensigt at deltage og give deres mening tilkende.

Den politiske opposition har for størstedelens vedkommende kritiseret initiativet og kaldt det “en afledningsmanøvre”, “et røgslør”, “nonsens” og andre, mindre pæne ting. Men der er dog enkelte politiske partier der støtter op om initiativet.

Den store nationaldebat skal køre i to måneder frem til 15. marts. Derefter samler præsidenten og hans stab op på konklusionerne, som Macron vil fremlægge en gang i april.