Dette er ikke en anmeldelse

I maj 2004 (jeg ved det præcist, for jeg har artiklen endnu!) læste jeg en spændende artikel i Samvirke om en ukendt dansker i Paris, der i 1930erne lavede nogle ret spektakulære fotomontager til ugeavisen Marianne. Marianne var ejet af Gallimard, og dets redaktør var den navnkundige journalist og forfatter Emmanuel Berl.

Marianne nr. 360

Artiklen var skrevet af Gunner Byskov, studieleder ved Medieskolerne i Viborg. Han havde opdaget nogle af fotomontagerne under en studietur til Paris, og var mildt sagt overrasket over at finde ud af, at de var lavet af en dansk fotograf i 30ernes Paris. Overrasket, fordi han underviste (og gør det stadig) blandt andet i fotohistorie på Medieskolerne, og her var noget, han ikke vidste. Så han begyndte at grave. Og undersøge. Og researche. På det tidspunkt, artiklen i Samvirke blev trykt, var han stadig i begyndelsen af sin odyssé for at finde ud af, hvem Marinus Jacob Kjeldgaard var, manden bag fotomontagerne. På en helside i artiklen var billedet af Hitler, der står med en kæmpe pikkelhue (den prøjsiske soldaterhjelm) og forsøger at presse den ned over en globus. Billedets titel er Rien que la terre… Gunner havde oversat det Intet andet end jorden. Som den korreksende og nøjeregnende franskstuderende jeg var på det tidspunkt, skrev jeg til ham og komplimenterede ham for en spændende artikel og et spændende projekt, men der var så liiiige den her lille oversættelsesnuance: Rien que la terre skulle oversættes Intet mindre end kloden.

Jeg havde været lige så nøjeregnende ved tidligere lejligheder, når en journalist eller lignende havde lavet en fodfejl i en artikel om noget fransk (det er jeg holdt op med!), så jeg regnede egentlig ikke med at høre videre til sagen. Men Gunner skrev tilbage. Med tak. Og om jeg så ikke også lige kunne oversætte…..? Det blev for mit vedkommende starten på et fornøjeligt forløb, hvor der nogle gange kunne komme en mail sidst på aftenen, fordi han arbejdede på projektet i sin fritid: Om jeg ikke lige kunne oversætte….? Kender du til….? Hvad betyder…? Ikke særlig tit, men nok til at jeg fik en følelse af at få lov til at kigge med over skulderen på ham, og følge med i afdækningen af, hvem Marinus var. En enkelt gang var jeg i Paris i andet ærinde, men benyttede lejligheden til at tage ud på et afsidesliggende bibliotek i Versailles, hvor der var et studenterspeciale om karikaturtegninger, som Gunner gerne ville have fingre i. Utallige er de gange, han selv har været på research i og omkring Paris. Det er et forløb, jeg er taknemmelig over at have været en lille del af.

Venligst stillet til rådighed af Gunner Byskov

I 2007 udkom resultatet af Gunners imponerende gravearbejde: Bogen Marinus – Karikaturtegner med Kamera. Året efter udkom den franske udgave Marinus & Marianne – Photomontages satiriques 1932-1940. Bøgerne fortæller historien om ikke bare Marinus, men også om ugeavisen Marianne, om det politiske klima i Frankrig, Paris og Europa i 1930erne, og giver en indføring i fotografiets og fotomontagens historie. Og der er også 60 af Marinus’ bedste fotomontager, ud af de ca. 250 man kender til. Alle 60 montager er forklaret og analyseret, så man forstår den politiske samtid, de er en satirisk kommentar til.

Marinus

Det er spændende læsning, og begge bøger fik flotte anmeldelser, både i Frankrig og herhjemme.

Værket Danske i Paris som jeg omtalte i sidste uge, slutter ca. omkring 1935. Marinus boede i Paris fra ca. 1909, men han levede dog ret anonymt, og det er måske derfor, at han ikke er nævnt i værket. Det kan også være at hans ugentlige, satiriske stikpiller til Hitler og nazisterne i særdeleshed, og de europæiske toppolitikere med videre i almindelighed, simpelthen har været for stærk kost for den danske redaktør og pengemændene bag udgivelsen af Danske i Paris, hvis de overhovedet har kendt til, at det var en dansker der stod bag. Det kan man kun gisne om… Marinus lagde aldrig navn til fotomontagerne.

Du kan læse mere om Marinus på Gunners hjemmeside (søg efter ‘Marinus Jacob Kjeldgaard’), og har du lyst til at købe bogen, kan den danske udgave vistnok stadig købes online, eller ihvertfald lånes på biblioteket. Den franske udgave er udsolgt fra forlaget. Måske kan man være heldig at finde den online.

Har du lyst til at se Gunners tips til Paris, så kig her.

Billedmaterialet er venligst stillet til rådighed af Gunner Byskov.