Undtagelsestilstand i Frankrig

Tricolore

Den undtagelsestilstand som præsident Hollande indførte fredag aften d. 13. november, og som han i en tale på den ekstraordinært indkaldte kongres for hele Parlamentet sidste mandag (blandt mange andre tiltag) ønskede at få forlænget til 3 måneder, blev vedtaget af det franske Parlament i fredags.

Da Parlamentet består af to kamre, Nationalforsamlingen og Senatet, skulle præsidentens forslag (som alle andre lovforslag i øvrigt) igennem begge kamre. I torsdags vedtog Nationalforsamlingen forlængelsen stort set enstemmigt, og i fredags blev det vedtaget i Senatet. I dag (mandag) forventes præsidenten at skrive loven under.

Undtagelsestilstanden gælder for hele det franske territorium og betyder, at den udøvende magt (præsident og regering) og dens redskab (politiet, hæren og sikkerhedsstyrkerne) får udvidede beføjelser for hurtigere at kunne reagere på mistænkelige aktiviteter. Men for at sikre at magten ikke korrumperer (som Montesquieu udtrykker det) mens undtagelsestilstanden står på, skal den lovgivende magt (Parlamentet) i perioden, hvor præsidenten har udvidede magtbeføjelser, holde øje med, at han ikke misbruger disse beføjelser. Af samme årsag kan præsidenten ikke opløse Nationalforsamlingen mens landet er i undtagelsestilstand (hvilket han normalt kan).

Undtagelsestilstanden betyder blandt andet at der er indført forbud mod demonstrationer og større forsamlinger i det offentlige rum, at politiet kan sætte folk i husarrest (assignation à résidence) alene hvis man opfører sig mistænkeligt, og at politifolk må bære våben når de har tjenestefri. Der er desuden indført øget grænsekontrol, og hjemmesider, der hylder terrorisme, kan blokeres.

Skal du til Frankrig, eller et andet sted der hører under fransk territorium, indenfor de næste tre måneder, så er det en god ide først og fremmest at sørge for at have dit pas på dig til enhver tid, så du kan legitimere dig.

4 thoughts on “Undtagelsestilstand i Frankrig

 1. Godt og sagligt indlæg, der indeholder præcis de informationer, jeg tror mange danskere mangler. Jeg tillader mig at dele indlægget på fb og twitter.

  Tak for en i øvrigt skøn blog 😊

 2. Kristina K

  Hej Jette
  Tak for en god og spaendende blog. Jeg bor i Frankrig. For at berolige eventuelle danske turister, vil jeg bare lige sige at det mest er i Ile de France at man, dvs almindelige mennesker, maerker undtagelsetilstanden. Jeg bor i Caen i Normandiet og har endnu ikke maerket det ret meget. Dog var det helt forbudt for skoleboern at komme f.eks i svoemmehallen og andre steder udenfor skolen i sidste uge, men i denne uge maa de dog gerne komme paa sadanne korte ture. Man er mere obs paa at holde oeje og tage forholdsregler omkring f.eks skoler, men jeg ser ikke mere politi paa gaden heller ikke foran vores skole. Dog er der markant faerre mennesker i f.eks butikkerne og museer osv.

  • Jette

   Hej Kristina, tusind tak for live-update fra Caen :)! Det er også mit indtryk at det mest er i Parisområdet det mærkes, men da undtagelsestilstanden gælder hele det franske territorium er det – også for turister – en god ide at have identitetspapirer på sig. Godt at høre at der er roligt i Caen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *