Pays de la Loire

Regionen Pays de la Loire ligger i det vestlige Frankrig, hvor den mod vest både grænser op til Bretagne og har kystlinie ud til Atlanterhavet. Mod syd grænser regionen op til Poitou-Charentes, mod øst til Centre-Val-de- Loire og mod nord til Basse-Normandie.

Regionen udgøres af departementerne Loire-Atlantique (44), Maine-et-Loire (49), Mayenne (53), Sarthe (72) og Vendée (85). Regionens hovedby er Nantes.

I Middelalderen strakte hertugdømmet Bretagne sig et godt stykke ind i det område, der i dag udgør den administrative region Pays de la Loire, svarende nogenlunde til departementet Loire-Atlantique. Det er den dag i dag et diskussionsemne, om Loire-Atlantique departementet skal høre under regionen Bretagne eller forblive en del af regionen Pays de la Loire. For den resterende del af den nuværende region bestod den i Middelalderen af grevskabet Nantes og områderne Maine og Anjou. I begyndelsen af den franske Renæssance, i midten af 1500-tallet, blev området underlagt den franske trone, og det er blandt andet på initiativ af François Ier, der regerede i denne periode, at nogle af de mange renæssanceslotte langs Loirefloden blev bygget.

La Loire, Frankrigs længste flod, har sit udspring i den østlige del af le Massif Central i departementet Ardèche (i den sydlige del af regionen Rhône-Alpes)hvorfra den flyder nordpå til Orléans og videre vestpå til Tours, Angers og Nantes, inden den løber ud i Atlanterhavet ved Saint Nazaire. De fleste af de verdensberømte slotte i Loiredalen ligger i regionen Centre-Val-de-Loire, og særligt på strækningen fra Orléans til Tours, men der er også mange slotte at se langs floden i Pays de la Loire regionen. I år 2000 blev hele strækningen, fra øst for Orléans til vest for Angers optaget på UNESCOs verdensarvsliste under betegnelsen Val de Loire. Optagelsen på verdensarvslisten dækker både slottene og den natur, der omgiver floden.

Det siger næsten sig selv at den frugtbare Loiredal, “kongernes dal”, og renæssanceslottene er regionens største turistattraktion, men der er også andre ting at kommer efter.

Le Mans er det meste af året en mellemstor fransk provinsby, men i en uges tid i juni hvert år vokser byens indbyggertal eksplosivt. Det er afholdelsen af det verdensberømte, årlige 24 timers racerløb der finder sted, og selvom selve løbet ‘kun’ varer 24 timer er der en hel uges aktiviteter, både for publikum og for de deltagende, der går forud. Det har jeg skrevet lidt om her. Hvis du ikke kan (eller vil…!) være i Le Mans den uge, men alligevel er interesseret i motorsport, så er Le Musée des 24 Heures et besøg værd.

Med omkring 450 kilometer kystlinie ud til Atlanterhavet er der også rige muligheder for badeferie og oplevelser ved havet. I Guérande lidt vest for Saint Nazaire har man en tusindårig tradition for udvinding af havsalt, noget som også findes længere nede ad kysten ved Île de Noirmoutier.

Udvinding f havsalt ved Noirmoutier

Udvinding af havsalt ved Noirmoutier

Og går turen gennem Loiredalen med det formål at opleve den fra ende til anden, er det oplagt undervejs at kaste sig ud i at prøve alle de forskellige vine, der dyrkes langs Loireflodens bredder, fra de hvide Vouvray-vine der dyrkes i området ved Tours, til de røde Anjou-vine mellem Saumur og Angers, og Muscadet-vinene fra Nantesområdet.

God weekend :)