Brug din telefon til at opdage Paris’ skjulte historie

For at fortsætte i sporet fra indlægget i går, så handler dagens indlæg også om Paris under turistoverfladen, men på en måde så du – i helt bogstavelig forstand – kan bidrage. Hvordan du kan det, vender jeg tilbage til om lidt.

Et af de mål jeg har med Connaissances.dk er at komme ud i hjørnerne af og under overfladen på, hvad Frankrig er for en størrelse. For Frankrig er så meget mere end turist-Paris og Provence i sommerferien (selvom det absolut også ligger højt på min liste!). Der er bare så meget mere at gå på opdagelse i. Det var nogenlunde samme vinkel, Baptiste lagde i sit gæsteindlæg om Paris’ forstæderVed at komme ud i krogene opdager man nye, berigende ting i perspektivet på det franske. De fjerne oversøiske områder, de frankofone forfattere, citater der gemmer på en sjov/skæv/ukendt/[indsæt selv] historie, som denne her. De skjulte ting under overfladen. Den slags er jeg pjattet med.

Nå, men til sagen: Brèves d’Histoire er en hjemmeside og en app (det sidste er det vigtigste!), der ved hjælp af geolokation fortæller skjulte historier fra Paris (Brève betyder her en kortfattet nyhed) ‘Skjulte’ forstået på den måde, at det kan være en sten i en husmur, et (skud)hul i en facade, et ændret gadeskilt eller en gammel husmur bevaret i en nyere. ‘Geolokation’ fordi app’en guider dig rundt i Paris for at finde de skjulte steder. Det handler om detaljer, der fortæller spændende historier for den, der har lyst til at dykke ned i dem. Og de er alle steder i Paris’ gadebillede. De fleste er gratis og offentligt tilgængelige, og ofte handler det blot om at løfte blikket eller bare se nærmere efter. På hjemmesiden kan man selvfølgelig se alle de steder, der er registreret indtil nu, men det geniale er at Gino Appert, der står bag projektet, har lavet en app, så man med sin smartphone kan gå rundt og se de steder der indtil nu er kortlagt. Det er selvfølgelig sin sag som dansker at roame i Paris’ gader (det er vist stadig pænt pebret at gøre det…), men så kan man planlægge sin tur rundt til Paris’ skjulte historie fra hotellets wi-fi forbindelse i stedet for. App’en kan hentes på Brèves d’Histoires hjemmeside.

Det virkeligt geniale er at alle kan bidrage, så hvis DU kender til et skjult sted i Paris, der er værd at omtale, så kan du uploade det på hjemmesiden. Der er registreret mere end 200 steder i Paris på nuværende tidspunkt, og der kommer hele tiden nye til. Projektet er Ginos personlige enmandsprojekt (man kan støtte ham ved hjælp af crowd-fundinglinket ‘Faire un don‘ på hjemmesiden), så derfor er det ikke oversat til andre sprog endnu.

Jeg har allerede downloadet app’en, og den skal prøves når jeg om ikke så længe skal til Paris.

Er det noget du kan bruge, næste gang du er i Paris?