Fransk weekend i Aarhus

Det er lidt ligesom stereotypen på franskmanden med den stribede bluse, den røde halsklud, baretten og baguetten i favnen. Det er genkendeligt, og vi ved med det samme, hvad der er på færde: Der er fransk kultur i farvandet.

Der er Fransk Forår på Folkestedet. Og allerede udenfor dørene klinger Ediths Piafs sprøde stemme ud af højttalerne og byder os velkommen sammen med et mindre loppemarked med sjove fund, franske vejskilte og andre kuriositeter.

Det er andet år i træk, at de frivillige ved Folkestedet arrangerer Fransk Forår sammen med frankofile kræfter. Sidste år var der madboder, vinsmagning, bogmarked, loppefund, kunstudstilling og petanqueturnering, og konceptet er det samme i år. Petanqueturneringen blev godt nok aflyst for nogle dage siden, men i år er der flere loppefund, mere vinsmagning og mere udstilling. Denne gang både af franske kunstnere og gymnasieelever fra Risskov Amtsgymnasium.

Knap er vi kommet ind ad dørene, før en duft af pandekager blander sig med den umiskendelige anisduft fra klassikeren over alle franske aperitifs: Pastis. Der er simpelthen smagsprøver fra Ricard linet op lige inden for døren – og de er generøse, må man sige! De 45% alkohol er godt nok fortyndet med vand, men glasset er omtrent 3/4 fuldt, og Kæreste bemærker, at han jo skal føre automobil bagefter, så vi nøjes med at dele et glas.

Pandekageduften kommer fra Alliance françaises bod, hvor de sælger friskbagte crêpes, og i boden ved siden af kan man købe franske macarons. Folkestedets egen café er også åben, og der er mulighed for at få en mere solid frokost. Vinsmagningen er blevet betragteligt udvidet i år, og boderne har fået deres eget lokale. Det har Geneviève Munck fra den franske boghandel GMIBS i Aarhus også. Her er der borde fulde af bøger, og der er også blevet plads til tirsdagsklubben C.A.F.E (Club Associatif des Francophones Enthousiastes), der normalt holder til i Genevièves boghandel. De er i fuld gang med et brætspil, da vi kigger ind.

På førstesalen holder kunstudstillingen til. Der er udstillet billeder af Luc de Visme, Bodil Bossy og Michèle Crosnier, som også er tilstede og fortæller om deres arbejder.

Det hele er stablet på benene af frivillige, frankofile kræfter, og jeg synes det er imponerende og fortjener stor ros og opbakning. Ærgerligt at petanqueholdene blev forhindrede. Måske kunne man arrangere en publikumsturnering næste år, så det ikke blot bliver en opvisning af hold fra en petanqueklub?

Se flere billeder fra weekendens Fransk Forår i Aarhus her.