Undervisning med TV5 Monde

Verden

Den fransksprogede tv-kanal TV5 Monde er en verdensomspændende public service kanal, hvis mission er at fremme kendskabet til det franske sprog og de frankofone kulturer. Og man må sige at de gør deres bedste.

Programfladen er en sand overflod af forskellige programmer fra de frankofone lande, primært Canada, Schweiz, Belgien, de fransktalende lande i Afrika og – selvfølgelig – Frankrig selv. Der er daglige nyhedsudsendelser fra alle de førnævnte lande, og derudover film, dokumentarudsendelser, spil og quizzer (f.eks. Questions pour un Champion, som jeg kan huske fra da jeg boede i Frankrig i 1986) underholdning, musik, ungdomsudsendelser, sport, forestillinger… Alt det har jeg skrevet om tidligere – du kan læse mere her, hvis du også vil vide, hvad mit yndlingsprogram er.

Men vidste du, at man også kan lære fransk med TV5Monde? De seneste 20 år har kanalen udviklet læringsplatforme for både lærere og elever, med udgangspunkt i deres tv-programmer og internetside, hvor man kan finde selvlæringskurser og inspiration til franskundervisere. Alt er markeret i henhold til Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog, så man hurtigt kan orientere sig i forhold til det niveau, man søger (og udelukke alt det andet). Det sparer en del tid.

Er du underviser, kan du med fordel gå direkte til deres side for fransklærere her. Der findes en overflod af fiches pédagogiques med udgangspunkt i aktuelle emner, musik- og videoklip med tilhørende undervisningsmateriale der kan bruges direkte i undervisningen, måske bare med nogle få tilrettelser.

Vil du gerne selv lære fransk eller teste dit niveau, så se her. Allerede på forsiden kan du klikke dig videre, alt efter dit niveau. Og ja, det hele er på fransk. Men selvom du ikke kan eet ord fransk endnu, så prøv alligevel. Det er et spørgsmål om tilvænning.

Nogle af deres bedste samlinger af undervisningsmateriale (både for undervisere og for de selvstuderende) er f.eks. Paroles de Clips med musikvideoer, og Ça bouge ! som er for mellemniveauerne og tager udgangspunkt i tv-reportager fra kanalen. Première classe er for de absolutte nybegyndere, men man kan vælge at få lidt hjælp ved at klikke på et andet sprog øverst på siden.

– Og så har de næsten 400 franske klassikere af 117 forskellige forfattere liggende digitalt, som man gratis kan downloade og læse. Klassikere af ældre dato, forstås (hvor ophavsrettighederne er udløbet), men alligevel…

TIP: Hvis du ikke har TV5 Monde via din danske tv-udbyder, behøver du ikke betale i dyre domme for at få det. Mange af udsendelserne kan streames online på kanalens hjemmeside.

Har du prøvet at bruge TV5 Monde som selvstudium eller måske i undervisningen? Hvad synes du?