Fête de la musique

I morgen løber den 35. udgave af Fête de la musique af stablen. Festivalen byder på gratis musik og koncerter på gader, stræder og koncertsale i hele Frankrig.

FDLM-Affiche-2016

Musikfestivalen er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor både professionelle og amatørmusikere optræder gratis med musik fra alle stilarter og alle verdenshjørner. Fra Frankrig har ideen spredt sig til hele verden, med musikbegivenheder i blandt andet USA, Kina og Sydamerika. Internationalt har dagen fået navnet World Music Day.

Begivenheden er oprindeligt initieret af det franske kulturministerium, der fortsat står som primus motor for festivalen. Temaet for festivalen i år er “La musique plus forte que…”, og den franske kulturminister Audrey Azoulay skriver i sin introduktion:

“Især i år er Fête de la Musique en markering af overvindelsen af vores frygt [og] kampen mod splittelse, fordi ‘musikken er stærkere’ end de, der ønsker at bringe den til tavshed”.

Og Frankrig er hårdt udfordret i øjeblikket. Terrorangrebene sidste år udløste en undtagelsestilstand, som er blevet forlænget flere gange og stadig er i kraft. Demonstrationer og strejker over den nye arbejdsmarkedsreform blandet med de mange tusind foldboldtilhængere, som landet modtager i disse uger, lægger hårdt pres på politi og sikkerhedsstyrker. Så selvom Fête de la musique fejrer glæden, livet, musikken og sammenholdet, så er flere koncerter ramt af aflysninger, fordi myndighederne ikke kan garantere for sikkerhedsniveauet. Det gælder ifølge avisen Le Parisien for eksempel for en koncert på Place Denfert-Rochereau, hvor den lokale arrangør havde forventet et publikum på omkring 12.000. Og det vil måske også være tilfældet for flere andre arrangementer rundt om i Frankrig.

Så hvis du er i Frankrig, og planlægger at finde en eller flere af koncerterne på Fête de la musiques program, så tjek lige programmet inden, for en mulig aflysning. Her kan du se festivalens officielle program (og jo, den er god nok. Det er et interaktivt kort).