De Gaulle som Frankrigs præsident

I går – 8. januar – var det 58 år siden, at Charles de Gaulle blev officielt indsat som Frankrigs første præsident i den nuværende 5. republik. Han var blevet valgt som præsident den 21. december 1958.

Den næsten 2 meter høje general havde været franskmændenes og den franske modstandsbevægelses faste holdepunkt under 2. Verdenskrig, hvor han fra sit eksil i London jævnligt talte til de besatte franskmænd via BBCs radiotransmissioner, organiserede modstandsbevægelsen De Frie Franske og ellers var en irriterende sten i skoen på de allierede i al almindelighed og en større hovedpine for Churchill i særdeleshed, med sin stædige insisteren på at spille en central rolle i befrielsen af Europa.

Han gik i land med canadierne på Juno Beach få dage efter den store Operation Overlord 6. juni 1944, og da Paris var blevet befriet i august, gik han i triumftog ned af Champs Elysées. Da arbejdet med at genrejse Frankrig og indrette den 4. republik på ruinerne af den 3., som var blevet sat ud af spillet ved nazisternes besættelse af landet i 1940, blev de Gaulle valgt som provisorisk præsident. Men han var ikke tilfreds med indretningen af den 4. republiks forfatning. Han mente, at præsidentens rolle og magtbeføjelser var for svage og valgte at træde tilbage i 1946.

I omtrent et årti var han ude af fransk politik. Ret præcist indtil 13. maj 1958, hvor han blev kaldt til Paris for at hjælpe med at løse problemerne i Algeriet, der dengang var en fransk koloni. Opstanden i Algeriet i maj 1958 blev den 4. republiks endeligt. De Gaulle blev indsat som regeringschef, og henover sommeren ledede han arbejdet med at udforme forfatningen til den 5. republik, hvor præsidenten fik væsentligt flere magtbeføjelser end under den 4. republik. Forfatningen blev vedtaget ved en folkestemning i september 1958, kort før jul blev de Gaulle valgt som den 5. republiks første præsident, og blev taget i ed 8. januar 1959 for en syv års embedsperiode. Ved præsidentvalget i december 1965 var han i 2. runde oppe mod socialisten François Mitterrand, og blev genvalgt for endnu en periode. Hans anden præsidentperiode sluttede dog brat i 1969, da han måtte gå af efter en folkeafstemning om en senatsreform og en overdragelse af visse magtbeføjelser til de franske regioner.

I byen Colombey-les-deux-églises i departementet Haute-Marne i det østlige Frankrig, hvor han boede i mange år og døde i november 1970, er i dag indrettet et stort museum, center og mindesmærke over ham, som man kan besøge.

Men Charles de Gaulle var ikke blot militærmand og politiker. Han var også forfatter, og listen over hans egne bøger og erindringer er alenlang. Flere af dem er blevet oversat til dansk, og kan findes på biblioteket eller hos antikvarboghandlerne. Litteraturen om generalen er nærmest uendelig. Det er blot at lave en googlesøgning  og vælge, hvilke(t) sprog man vil læse på.